Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Mi is az a dezoxiribonukleinsav?

Mi is az a dezoxiribonukleinsav? 

 Minden élőlényben - beleértve téged is - a DNS hordozza a genetikai információkat. Ez azt jelenti, hogy a DNS-ed tartalmazza a tested teljes tervét. És ez a terv a testet alkotó minden egyes sejtben megtalálható. Minden, ami meghatározza a megjelenésedet- szemszíned, hajszíned, magasságod és így tovább - mindez a DNS-edben tárolódik (ami egyébként egészen egyedi).

Annak érdekében, hogy növekedhess, vagy hogy tested kicserélhesse tested régi, törött sejtjeit (a sejtek körülbelül egytizede évente cserélődik), a sejteknek rendszeresen osztódniuk kell. A sejtosztódás folyamatát "mitózisnak" is nevezik. Ahhoz, hogy egy sejtből két sejt válhasson, természetesen meg kell duplázni azt a DNS-t is, amelyet, mint már említettük, minden sejt tartalmaz.

Ahhoz, hogy megértsük, hogyan működik ez a felosztás, először tudnod kell néhány dolgot a DNS felépítéséről.

 A DNS szerkezetének két különlegessége van:

(1) A DNS egy úgynevezett láncmolekula, ami azt jelenti, hogy az alkatrészek hosszú láncban, az úgynevezett "DNS-szálban" vannak elrendezve, és (2) a DNS normálisan úgynevezett kettős spirálként néz ki, úgy gondolhatsz rá, mint egy hosszú kötéllétrára, amelyet hosszában megcsavartak. Akárcsak egy valódi kötéllétrán, a két ellentétes „kötelet" és a köztük levő „lépcsőket" is különböző „alkatrészek" alkotják.

DNS-kötéllétránk „kötelei" foszforsavból és speciális cukorból, dezoxiribózból állnak. A DNS ezen részének fő célja a „lépcsők" helyben tartása.

A „lépcsők" mindegyike bázispárból, azaz két bázisból áll (a bázis a sav ellentéte). Összességében a teljes DNS-ben csak négy különböző bázis létezik: adenin, guanin, timin és citozin.

A két tudós, James Watson és Francis Crick megállapította, hogy (1) az adenin és a timin, valamint (2) a guanin és a citozin egyenként bázispárt képeznek a DNS-szálban, és ezért Nobel-díjat kaptak.

 Összességében a DNS minden szála körülbelül 2,9 milliárd bázispárból áll, és körülbelül 2 méter hosszú. A DNS minden (apró) szála körülbelül 725 megabájt adatot tárol.

Ezáltal a DNS jobb, mint bármely merevlemez, amikor az adatokat tárolja.

Tehát a DNS-szál mentén sok-sok bázispár van, amely az összes genetikai információt tárolja. Az információkat a különböző bázispárok sorrendjében tárolják - pontosan hogyan kutatják jelenleg. A DNS-en található bizonyos bázispár-szekvenciákat, amelyek információkat tartalmaznak a testének bizonyos jellemzőiről, "génnek" nevezzük.

Teljes genetikai információit csak a négy bázis, az adenin, a guanin, a timin és a citozin, valamint ezek szekvenciája tárolja.

Vissza a sejtosztódáshoz: ha a tested úgy dönt, hogy egy sejtet fel kell osztani, akkor először meg kell duplázni a DNS-t. Ha a DNS nem duplikálódik, akkor a két sejt egyike már nem „ismeri" a test tervét az osztódás után. Annak érdekében, hogy a DNS hibák nélkül fel legyen osztva, a test fehérjéket használ, amelyek kicsi szerves gépek, amelyek hosszában középen (vagyis az alappárok között) osztják a DNS-t.

Mint már tudod, bizonyos bázisok mindig összetartoznak. A tested is tudja, kiegészíti a hiányzó bázisokat, és egy DNS-szál helyett két DNS-szál van, és a sejt képes osztódni. Az osztódás folyamán a DNS több részben fel van tekerve az adott sejtben.

Ezeket a DNS tekercselt részeit kromoszómának nevezzük.

Mese az őszről
A Leány- és Legény-barlang
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 24. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/