Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Mi a legnagyobb állat, amelyet egy kígyó le tud nyelni?

Fotó: LIVESCIENCE

 Mi a legnagyobb állat, amelyet egy kígyó le tud nyelni?

A kígyók rendkívül alkalmazkodó állatok. Néhány szigetet és a világ leghidegebb sarkait kivéve a kígyók élőhelyei átfedik a bolygót. Rendkívül változatosak is.

"Sós vízben és édesvízben egyaránt megtalálhatók. Vannak olyan kígyók, amelyek a talajban élnek. Vannak olyanok, amelyek fákban élnek. Van egy délkelet-ázsiai kígyó, amely fáról fára csúszik" - mondta Kevin Calhoon, a Tennessee Akváriumban, Chattanooga-ban.

Óriási eltérések vannak abban is, amit a kígyók esznek.

"Találhat olyan kígyókat, amelyek földigilisztákat, puhatestűeket és nagy zsákmányokat esznek, ideértve az emlősöket is" - mondta Julia Klaczko, a brazil Brasília Egyetem állatorvosa.

A kígyók szokatlan kapcsolatban vannak az ételekkel. Egy kígyó sokkal kevesebb kalóriát fogyaszthat, mint a legtöbb más melegvérű állat. A kutatók becslése szerint a női kígyók életben tudnak maradni és szaporodni tudnak még akkor is, ha kevesebb, mint 3% -ot fogyasztanak el,  hasonló méretű melegvérű állatok szükséges táplálékából, mondja az 1988-ban az Oecologia folyóiratban közzétett tanulmány .

"A nagy zsákmány lenyelésének a képessége nem olyan, ami csak egy alkalommal történt a kígyó evolúciójában" - mondta Klaczko. Noha a kutatóknak még mindig vannak kérdéseik a kígyócsaládról, bizonyítékok arra utalnak, hogy a különböző kígyófajták egymástól függetlenül hasonló vonásokat fejlesztettek ki, amelyek lehetővé teszik zsákmányuk nyelését és emésztését.

A széles körben elterjedt nézettel ellentétben a kígyók nem feszítik meg és nem mozgatják az állkapcsukat. Ehelyett a koponyacsontok, szalagok és izmok speciális összességét használják, hogy hihetetlenül szélesre nyissák ki a szájukat, lehetővé téve egy kígyó számára jóval nagyobb áldozatok, elfogyasztását. 

"A kígyó állkapocs nem kapcsolódik a koponyához - a kötőelemekhez kapcsolódik" - mondta Calhoon. "Nagyon rugalmas szalag állkapocs-felépítésük van, amely lehetővé teszi számukra, hogy sokkal tágabbra nyúljanak és nyitódjanak."

A szarvas és a szarvasmarha a legnagyobb állatok azok közül, amit kígyók lenyeltek. 2018-ban egy floridai burmai python, amelynek súlya kb. (14 kg) lenyelt egy 35 font súlyú fiatal, fehérfarkú szarvast. (16 kilogramm). Ez a legnagyobb ragadozóhoz viszonyított súlyarány, amelyet a burmai pitonokra - és talán bármely piton fajra vonatkozóan valaha dokumentáltak

Noha az emberek nem szerepelnek a lista élén, azért előfordult már a kígyók történetében ilyen eset is. 2017-ben egy 25 éves férfit egy retiklik piton evett meg Indonéziában, melyről a National Geographic számolt be abban az évben . 

Miközben néhány kígyó aligátorokat, teheneket és embereket eszik, a legtöbb kígyó tökéletesen el van egy féreggel vagy esetleg egérrel. Valamennyien nagy szerepet játszanak az ökoszisztéma egyensúlyának megőrzésében.

Forrás: livescience.com

Hogy is néz ki?
Hogyan nézne ki a világ, ha a gyermekek rajzai meg...

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. augusztus 06. csütörtök

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/