Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Mi a legnagyobb állat, amelyet egy kígyó le tud nyelni?

Fotó: LIVESCIENCE

 Mi a legnagyobb állat, amelyet egy kígyó le tud nyelni?

A kígyók rendkívül alkalmazkodó állatok. Néhány szigetet és a világ leghidegebb sarkait kivéve a kígyók élőhelyei átfedik a bolygót. Rendkívül változatosak is.

"Sós vízben és édesvízben egyaránt megtalálhatók. Vannak olyan kígyók, amelyek a talajban élnek. Vannak olyanok, amelyek fákban élnek. Van egy délkelet-ázsiai kígyó, amely fáról fára csúszik" - mondta Kevin Calhoon, a Tennessee Akváriumban, Chattanooga-ban.

Óriási eltérések vannak abban is, amit a kígyók esznek.

"Találhat olyan kígyókat, amelyek földigilisztákat, puhatestűeket és nagy zsákmányokat esznek, ideértve az emlősöket is" - mondta Julia Klaczko, a brazil Brasília Egyetem állatorvosa.

A kígyók szokatlan kapcsolatban vannak az ételekkel. Egy kígyó sokkal kevesebb kalóriát fogyaszthat, mint a legtöbb más melegvérű állat. A kutatók becslése szerint a női kígyók életben tudnak maradni és szaporodni tudnak még akkor is, ha kevesebb, mint 3% -ot fogyasztanak el,  hasonló méretű melegvérű állatok szükséges táplálékából, mondja az 1988-ban az Oecologia folyóiratban közzétett tanulmány .

"A nagy zsákmány lenyelésének a képessége nem olyan, ami csak egy alkalommal történt a kígyó evolúciójában" - mondta Klaczko. Noha a kutatóknak még mindig vannak kérdéseik a kígyócsaládról, bizonyítékok arra utalnak, hogy a különböző kígyófajták egymástól függetlenül hasonló vonásokat fejlesztettek ki, amelyek lehetővé teszik zsákmányuk nyelését és emésztését.

A széles körben elterjedt nézettel ellentétben a kígyók nem feszítik meg és nem mozgatják az állkapcsukat. Ehelyett a koponyacsontok, szalagok és izmok speciális összességét használják, hogy hihetetlenül szélesre nyissák ki a szájukat, lehetővé téve egy kígyó számára jóval nagyobb áldozatok, elfogyasztását. 

"A kígyó állkapocs nem kapcsolódik a koponyához - a kötőelemekhez kapcsolódik" - mondta Calhoon. "Nagyon rugalmas szalag állkapocs-felépítésük van, amely lehetővé teszi számukra, hogy sokkal tágabbra nyúljanak és nyitódjanak."

A szarvas és a szarvasmarha a legnagyobb állatok azok közül, amit kígyók lenyeltek. 2018-ban egy floridai burmai python, amelynek súlya kb. (14 kg) lenyelt egy 35 font súlyú fiatal, fehérfarkú szarvast. (16 kilogramm). Ez a legnagyobb ragadozóhoz viszonyított súlyarány, amelyet a burmai pitonokra - és talán bármely piton fajra vonatkozóan valaha dokumentáltak

Noha az emberek nem szerepelnek a lista élén, azért előfordult már a kígyók történetében ilyen eset is. 2017-ben egy 25 éves férfit egy retiklik piton evett meg Indonéziában, melyről a National Geographic számolt be abban az évben . 

Miközben néhány kígyó aligátorokat, teheneket és embereket eszik, a legtöbb kígyó tökéletesen el van egy féreggel vagy esetleg egérrel. Valamennyien nagy szerepet játszanak az ökoszisztéma egyensúlyának megőrzésében.

Forrás: livescience.com

Megtalálta a gazdiját a kétségbeesett tekintetű ku...
2, 4 millió ember küldte el a " névaláírását" a Ma...

Kapcsolódó tartalom

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Lépj be
Vendég
2020. január 22. szerda

Captcha kép