Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Mi a géntechnológia és valóban az éhezőkön szándékozunk vele segíteni?

Kép: pixabay

 Mi a géntechnológia és valóban az éhezőkön szándékozunk vele segíteni?

 A gének a növények, állatok és emberek genetikai anyagai. Örökölt tulajdonságokat és információkat tartalmaznak: például megjelenés, bizonyos jellemzők vagy hajlam a betegségekre. A növényekben a gének összetétele egyszerűbb, mint az embereknél és az állatoknál. A kutatók kiderítették, hogy mely gének mely tulajdonságokért felelősek.

Sikerült szétválasztaniuk az egyes genetikai információkat és azokat újra összeállítani. Ezekkel a lehetőségekkel a növényeket úgy lehet termeszteni, hogy gyorsabban növekedjenek, különböző színűek legyenek, nagyobbak legyenek, érzéketlenek legyenek bizonyos kártevőkre vagy ellenállóbbak legyenek a betegségekkel szemben. Ezeket a tulajdonságokat a géntechnológiával módosított növény utódai is továbbadják.

Sokan hisznek a géntechnológia előnyeiben. A betakarítási hozamok jelentősen növelhetők általa. Még olyan gyümölcsöket és zöldségeket is kutatnak, amelyek terméketlen területeken nőhetnek, például sivatagokban. A növényeket arra is rá lehet venni ilyen módon, hogy több vitamint vagy más fontos anyagot tartalmazzanak. Sokan viszont kételkednek, vajon egyáltalán egészséges-e ezeknek az ételeknek a fogyasztása? Emellett azt állítják, hogy sok génkezelt termesztett gyümölcs és zöldség kevésbé jó ízű.

Kép: www.agraroldal.hu

 A támogatók szerint: nagy és ellenálló növények termesztésével lehet harcolni az éhinség ellen. A kritikusok azonban gyenge kifogásnak tartják. Valójában a géntechnológia alkalmazása az élelmiszerekben elsősorban gazdasági érdekekről szól. 

Hiszen az a tény, hogy ennyi ember éhezik, nem azért van, mert nincs elég étel a világon.

Néhány úgynevezett "fejlődő" és "feltörekvő gazdaságban" például hatalmas szántóföldeket használnak fel a takarmánynövények termesztésére a gazdag országokban a gyárgazdaság számára. Olyan országokba importálják őket kevés pénzért, hogy olcsón sok húst tudjunk előállítani, majd alacsony áron eladhassuk. Eközben ezekben az országokban sok ember éhen hal vagy alultáplált. A világ éhezőit itt sem vesszük figyelembe, inkább az iparosodott országok előnyeiről és nyereségéről van szó.

Kép: cdn.nwmgroups.hu

 Egy ilyen genetikai változás jelentősen megzavarja a természet harmóniáját. Egyelőre semmit sem tudni a géntechnológiával módosított növények lehetséges hosszú távú következményeiről - sem a környezetre, sem pedig a velük táplálkozó emberekre és állatokra nézve.

 Ha nincs szigorú elkülönítés a természetes művelés és a genetikai mezők között, fokozatosan szennyeződik a többi szántó is. Mivel a gén pollenje egyre jobban keveredik a többi növénnyel. Miután a mutagén növényekkel ilyen "szennyeződés" történik, nem lehet visszafordítani. Ennek eredményeként az ökológiai mezőgazdaság számára egyre nehezebb garantálni, hogy a termékek valóban génkezelés mentesek.

Hogyan tanítsuk meg egyszerűen a legkissebbeknek a...
Könyvajánló : Pete Margit "Cseperedő"
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 25. kedd

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/