Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Mert a tehénnek is van lelke: Boldog tehénnek, több a tejhozama

Mert a tehénnek is van lelke: Boldog tehénnek, több a tejhozama

 Az Orosz Mezőgazdasági és Élelmezési Minisztérium egy kutatást idézett, mely szerint a tehenek érzelmi állapota és az általuk adott tej mennyisége között között közvetlen kapcsolat áll fenn:

"Hollandiában és Skóciában végzett hasonló kísérletek példái azt mutatják, hogy nyugodt légkörben a tej mennyisége és néha minősége is jelentősen növekszik."

Ennek eredményeképpen szorongásuk csökkentése érdekében virtuális valóság szemüveget fejlesztettek ki Oroszországban a tejelő teheneknek és a kezdeti tesztek szerint az eszközt használó jószágoknak javult is a hangulata. A szemüveget a tehenek adottságainak megfelelően alakították ki, ami egy nyári mező szimulációját jeleníti meg számukra – írja a BBC.

A gazdák még vizsgálják a program hatásait és reményeik szerint pozitív eredmények esetén kibővíthetik a projektet.

A megnövekedett tejtermelésen kívül a program célja az is, hogy a tehenek lelki egészségére is odafigyeljenek. Több kutatás kimutatta már, hogy például a tehenek a klasszikus zenére is jól reagálnak, de szeretik ha masszírozzák őket vagy épp játszanak velük.

Forrás: erdekesvilag.hu

A kísérletekre a moszkvai Ramenszki térség RusMoloko gazdaságában került sor. Fotó: Orosz Mezőgazdasági és Élelmezési Minisztérium
Az Apple 2, 5 milliárd dollárral támogatja a kalif...
A Phraya Nakhon-barlang, Thaiföld

Kapcsolódó tartalom

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Lépj be
Vendég
2020. február 19. szerda

Captcha kép