Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Merkúr: a Carolis- medence

A Mariner- 10 űrszonda / Kép: www.planetology.hu

 Merkúr: a Carolis- medence

 A Merkúrt már az i.e. 14. században is ismerték, első ismert feljegyzései asszír csillagászoktól maradtak ránk. A rómaiaktól maradt ránk a Merkúr elnevezés. Első távcsöves megfigyelése Galilei nevéhez fűződik.

A Carolis-medence, vagy Caloris Planitia egy 1350 km átmérőjű kráter, nagy valószínűséggel a legnagyobb ilyen objektum a Naprendszerben. A Merkúr fejlődésének korai szakaszában alakulhatott ki, egy legalább 100 km átmérőjű kisbolygó becsapódása során. A krátert forró láva töltötte fel, de a peremén egy kétezer méter magas hegység húzódik, továbbá az ütközéskor a felszínen végigfutó lökéshullámok a bolygó átellenes pontján fókuszálódtak, létrehozva egy 500 000 km²-es, hegycsúcsokkal és szakadékokkal tarkított területet.

A Carolis-medencének csak a felét sikerült megörökítenie a Mariner-10 űrszondának, a teljes objektum máig ismeretlen.

A Merkúr megjelenésében leginkább a Holdhoz hasonlít; felszínét kráterek borítják, nincs holdja és gyakorlatilag légköre sem. A bolygó aránylag nagy méretű, vasból álló maggal rendelkezik, de a mágneses tere csak 1%-a a Földének. Felszíni hőmérséklete igen szélsőségesen, 90 és 700 kelvin között változik.

Legek az állatvilágban - a lajhár
Reggel
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 19. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/