Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Merkúr: a Carolis- medence

A Mariner- 10 űrszonda / Kép: www.planetology.hu

 Merkúr: a Carolis- medence

 A Merkúrt már az i.e. 14. században is ismerték, első ismert feljegyzései asszír csillagászoktól maradtak ránk. A rómaiaktól maradt ránk a Merkúr elnevezés. Első távcsöves megfigyelése Galilei nevéhez fűződik.

A Carolis-medence, vagy Caloris Planitia egy 1350 km átmérőjű kráter, nagy valószínűséggel a legnagyobb ilyen objektum a Naprendszerben. A Merkúr fejlődésének korai szakaszában alakulhatott ki, egy legalább 100 km átmérőjű kisbolygó becsapódása során. A krátert forró láva töltötte fel, de a peremén egy kétezer méter magas hegység húzódik, továbbá az ütközéskor a felszínen végigfutó lökéshullámok a bolygó átellenes pontján fókuszálódtak, létrehozva egy 500 000 km²-es, hegycsúcsokkal és szakadékokkal tarkított területet.

A Carolis-medencének csak a felét sikerült megörökíteni a Mariner-10 űrszondának, a teljes objektum máig ismeretlen.

A Merkúr megjelenésében leginkább a Holdhoz hasonlít; felszínét kráterek borítják, nincs holdja és gyakorlatilag légköre sem. A bolygó aránylag nagy méretű, vasból álló maggal rendelkezik, de a mágneses tere csak 1%-a a Földének. Felszíni hőmérséklete igen szélsőségesen, 90 és 700 kelvin között változik.

19. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál eredményei
Folyamatosan csökken Magyarország területe

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. január 21. csütörtök

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/