Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Mérgező állatok: A fekete özvegy

 Mérgező állatok: A fekete özvegy

 A fekete özvegyek közé (Latrodectus-fajok) tartozó harmincegy pókfaj valamelyikét szerte a világon megtaláljuk, Észak-Amerikától Ausztráliáig.

Közülük három észak-amerikai faj színezettsége miatt kapták a fekete özvegy nevet: fekete testük potrohán homokóra formájú vörös folt található. Jól ismert viselkedésük, hogy a párzás után a nőstények elfogyasztják a hímeket, így növelve fehérjeforrásaikat. Bár maguk a pókok nem nőnek különösen nagyra (a nőstény mérete 37 milliméter körüli, a hím ennél sokkal kisebb), mérgük igen erős, erősebb, mint a kobráké és a korallkígyóké. Viszonylag kevés mérget juttatnak áldozataikba – a csípés először hányást okoz, a nyaki izmok megmerevednek, és az áldozat lassan elveszíti eszméletét.

Az Egyesült Államokban 1950 és 1989 között hatvanhárom ember halálát okozta fekete özvegy csípése, ám mivel az egész bolygón igen elterjedtek, a fekete özvegyek csípéseinek kitett emberek száma messze meghaladja a más, erősebb méreggel bíró pókfajok okozta halálesetek számát.

Forrás: erdekesvilag.hu

Kép: live.staticflickr.com
Szakértők becslése szerint, a levegő egy tornádó t...
2, 4 millió ember küldte el a " névaláírását" a Ma...
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. december 08. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/