Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Mérgező állatok: A fekete özvegy

 Mérgező állatok: A fekete özvegy

 A fekete özvegyek közé (Latrodectus-fajok) tartozó harmincegy pókfaj valamelyikét szerte a világon megtaláljuk, Észak-Amerikától Ausztráliáig.

Közülük három észak-amerikai faj színezettsége miatt kapták a fekete özvegy nevet: fekete testük potrohán homokóra formájú vörös folt található. Jól ismert viselkedésük, hogy a párzás után a nőstények elfogyasztják a hímeket, így növelve fehérjeforrásaikat. Bár maguk a pókok nem nőnek különösen nagyra (a nőstény mérete 37 milliméter körüli, a hím ennél sokkal kisebb), mérgük igen erős, erősebb, mint a kobráké és a korallkígyóké. Viszonylag kevés mérget juttatnak áldozataikba – a csípés először hányást okoz, a nyaki izmok megmerevednek, és az áldozat lassan elveszíti eszméletét.

Az Egyesült Államokban 1950 és 1989 között hatvanhárom ember halálát okozta fekete özvegy csípése, ám mivel az egész bolygón igen elterjedtek, a fekete özvegyek csípéseinek kitett emberek száma messze meghaladja a más, erősebb méreggel bíró pókfajok okozta halálesetek számát.

Forrás: erdekesvilag.hu

Kép: live.staticflickr.com
2019-es újítások: Egy drón, amely belefér egy kato...
Deni, Dini és Dönci kalandjai 3.

Kapcsolódó tartalom

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2020. július 16. csütörtök

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/