Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Melyik az egészségesebb étrend: a vegán vagy a húsfogyasztó?

Egypetéjű ikreknél vizsgálták 

 A Turner fivéreket általában a világ körül kalandoznak, de a közelmúltban genetikailag egypetéjű ikrekként önkénteskedtek a tudomány javára. A londoni King's College Ikerkutatási és Genetikai Epidemiológiai Tanszékén végzett közelmúltbeli tanulmány részeként, az ikrek 12 héten keresztül két, kifejezetten eltérő étrendet követtek: Hugo szigorúan vegán ételeket evett, míg Ross továbbra is húst és tejtermékeket evett.

 A húsevő Rosshoz képest, a vegán Hugo koleszterinszintje jelentős mértékben csökkent, és a 2-es típusú cukorbetegséggel szembeni rezisztenciája meredeken emelkedett. Hugo elmondta, hogy az első hetekben a vegán étrenddel küszködött, hatalmas sóvárgást tapasztalt a hús és a sajt után, de végül megszokta, és azt állította, hogy energikusabbnak érzi magát.

Figyelemre méltó, hogy a vegán étrend állandóbb vércukorszinttel és energiaszinttel társult, míg a húsevő étrend keményebb energiacsúcsokat és -zuhanásokat eredményezett. Érdekes módon azonban a vegán étrend a bélbaktériumok sokféleségének súlyos csökkenését eredményezte, miközben a hús- és tejtermékek diétája alatt stabil maradt. Elméletileg ez azt jelenti, hogy a vegán Hugo potenciálisan fogékonyabb lehetett a betegségekre, Rosshoz képest.

A nagyobb léptékű kutatások meglepő betekintést tártak fel a bélbaktériumokról és arról, hogy az egyének hogyan reagálnak az ételre. A londoni King's College ugyanezen csapatának 2019- es tanulmánya megállapította, hogy az emberek ugyanazon ételekre adott reakciói egyediek, még egypetéjű ikrek esetében is. Annak ellenére, hogy ugyanazokat az ételeket eszik, egyesek vércukorszintje és inzulinszintje meredeken emelkedik, ami a súlygyarapodással és a cukorbetegséggel áll összefüggésben, míg mások zsírszintje a véráramban marad, ami növeli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

A tanulmány szerint ennek oka valószínűleg a bél mikrobiómájában – a bélrendszerben élő baktériumok billióiban – rejlik. Bár a genetika fontos szerepet játszik abban, hogy hogyan dolgozzuk fel az élelmiszereket, a bél mikrobiómának is jelentős hatása van azáltal, hogy befolyásolja az élelmiszer lebontását. Mivel a mikrobakolónia összetétele személyenként változik, így a mi válaszaink is ugyanazon élelmiszerre változnak.

"Azt találtuk, hogy a legtöbb egypetéjű ikrek mikrobáinak csak 25-30 százalékát osztják meg egymással" - magyarázta Spector professzor. "Úgy gondoljuk, ez az oka annak, hogy sok anyagcseréjük eltérő, és ezért reagálnak másképpen az ételekre."

Forrás: IFLScience!

Dió Magazin - 2022 - Május
A tervek szerint ma indul útnak az űrbe, az első k...
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. május 20. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/