Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Megtalálták a mesterséges anyatej fő alkotóelemét?

 Megtalálták a mesterséges anyatej fő alkotóelemét?

 Általánosan elfogadott, hogy az anyatej jobb egy csecsemő számára, mint a tápszer. Számos okból azonban a szoptatás nem minden nő számára lehetséges.

Most az ő megnyugtatásukra hoztuk a jó hírt:  befejeződtek az új kutatások és sikerült megtalálni az egyik kulcskomponenst, amely az anyatej számára extra hatékonyságot ad. Ezzel a tudással felfegyverkezve a kutatók elkészítettek egy olyan továbbfejlesztett csecsemőtápszert, amely az anyatej számos előnyeit kínálja, ideértve az agy fejlődésének potenciális serkentését.

Az anyatej nem csak kalóriát tartalmaz a csecsemő táplálásához hanem számos más hasznos komponenssel van töltve - például fehérvérsejtekkel, amelyek segítenek a fertőzés leküzdésében , és speciális tápanyagokkal, amelyek elősegítik az egészséges bél mikroflórájának fenntartását. Továbbá segíti a növekedést, erősíti az immunrendszert és az általános jólétet. Fontos szempont, hogy egyes összetevők központi szerepet játszanak az agy fejlődésében.

Az anyatej egyik fő alkotóeleme a zsírsejtek, amelyek membránnal vannak bevonva, s mely tápanyagokat, köztük fehérjéket, cukrokat és lipideket tartalmaznak. Noha nem teljesen világos, hogy ezek a tápanyagok miért annyira kritikusak a tejzsírgömb membránjában (MFGM), úgy tűnik, hogy nem találhatók sokféle keverékben.

„Bizonyítékok kezdenek felhalmozódni, arról, hogy a tápanyagok közül a membrán nagyon fontos", mondja a tanulmány egyik szerzője John Colombo, pszichológia professzor és  az Life Span Institute at the University of Kansas igazgatója. "Homogenizált összetételben a cseppek fel vannak bontva, és ezeket a membrán tápanyagokat általában eltávolítják." A sejtmembrán (más néven sejthártya) az élő sejtek mindegyikének külső felszínén megtalálható, kb. 5 nm (10−9 m) vastagságú hártya. Feladata, hogy körülvegye és elkülönítse a sejt belső állományát annak külső környezetétől, ugyanakkor kontrollált kapcsolatokat teremtsen a sejt külső és belső környezete között, valamint más sejtekkel.

Az MFGM tápanyagok fontosságának kiemelésére a kutatók klinikai vizsgálatot végeztek Kínában, közel 300 csecsemőnél, akiknek felét standard tápszerrel tápláltak, míg a másik felét olyannal, amelyet szarvasmarha-MFGM-mel egészítettek ki.

Amint arról a Journal of Pediatrist ezen a héten számolt be , az MFGM-mel kiegészített formula néhány lenyűgöző eredménnyel büszkélkedhet. Az MFGM kiegészítõ készítménnyel kezelt csecsemőknek 4–9 hónapos korukban magasabb volt a neurológiai fejlődés pontszáma. Emellett javította a tartós figyelmet 1 éves korukban és kissé erősebb nyelvi készségekkel is rendelkeztek 18 hónapos korukban. Ráadásul kevesebb gyomor-bélrendszeri és légúti problémájuk volt.

Az MFGM tanulmányozása még  korai szakaszában  van, így a kutatók nem biztosak abban, hogy a kognitív fejlődéshez való kapcsolat milyen jellegű. Ennek ellenére minden bizonnyal izgalmas felfedezés, amely további vizsgálatokat igényel a jövőben. A tanulmány szerzői remélik, hogy az elért eredmények megteremtik a további kutatások alapjait. 

Forrás: IFLSCIENCE!

A spártai nevelés
17 házikedvenc közös családi fotón, nem lehetetlen...
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 24. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/