Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Mégsem veszélyezteti kihalás a burmai csillagteknősöket

Kép: IFLScience!

 Mégsem veszélyezteti kihalás a burmai csillagteknősöket

 A burmai csillagteknős, a világ egyik legveszélyeztetettebb állata, és kétségtelenül az egyik legmosolygósabb hüllő a bolygón.

A kutatók egykor attól tartottak, hogy ez az aranyos vigyorgó faj a kihalás szélén áll, amíg egy élő példányt nem vásároltak meg a kínai vadon élő állatok piacán, és a 2000-es évek elején egy amerikai teknősgyűjtő kezébe nem került. A teknősökről most elmondhatjuk, az őshonos Mianmarban végzett óriási védelmi projektet követően a kutatók megerősítései szerint is, hogy a fogságban élő populáció gyorsan megközelíti az 1000 példányt, ami azt jelenti, hogy a fajokat nem fenyegeti a teljes kihalás veszélye. Ez minden bizonnyal nagy öröm mindannyiunk számára, akik szeretik a bolygót, a természetet és az állatokat.

Ennek örömére a Wildlife Conservation Society (WCS) és a Teknős túlélési szövetség fotósorozatot tett közzé, amely a frissen kikelő burmai csillagteknősöket örökíti meg, egy biztonságos tenyészlétesítményben, Mianmar Sagaing régiójában, Limpha faluban. A képek a faj kikelésének első tudományos leírását kísérik, amelyet nemrég a Zootaxa folyóiratban tettek közzé. .

Kép: IFLSCience!

 A jelenleg elismert 360 teknős- és teknősfaj több mint felét „kihalással fenyegetettnek" tartják. Az állatok rendje továbbra is számos olyan problémával szembesül, amelyek folyamatosan fenyegetik egyes fajok kihalását, az élőhelyek megzavarásától és a szennyezéstől kezdve a kedvtelésből tartott állatok kereskedelméig és az élelmiszer-orvvadászatig.

Forrás: IFLScience!

Becsengetés
Kačna-barlang

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. szeptember 29. kedd

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/