Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Meglepő gyomortartalom egy nemrég Kínában talált Ichtyoszaurusz kövületben

Kép: IflScience!

Mégsem lehet a fogak morfológiája szerint eldönteni az őskori állatok életmódját? 

 A morfológia vagy alaktan a biológia egyik alapvető tudományterülete. Feladatköre az élőlények külső alakjának, kinézetének, tagolódásának vizsgálata és leírása.

Kína délnyugati részén egy kőbányában ásó paleontológusok meglepő felfedezésnek lehettek szemtanúi, amikor egy 5 méteres ichtyoszaurusz szinte teljes csontvázát megtalálták. A hatalmas delfinszerű tengeri állaton belül volt még egy majdnem ugyanolyan nagy vízi hüllő. Az ichtioszauruszok régen kihalt tengeri hüllők, amelyek hasonlítottak az olyan ma élő fogascetekre, mint a delfinek. A vizsgálatok azt mutatták, hogy az ichtioszaurusz egy thalatoszauruszt evett nem sokkal a halála előtt. A thalatoszauruszok, szó szerint "óceáni gyíkok", az őskori tengeri hüllők csoportjába tartoznak, amely Észak-Amerikában és Eurázsiaban a triász időszakában élt. Az eredményeket az iScience folyóiratban tették közzé .

A gyomortartalmat ritkán nyerik vissza a tengeri kövületekből. Ez azt jelenti, hogy a tengeri állatok étrendjéről a legtöbb tudnivalónk a fog- és állkapocs morfológiáján alapul. Az ichtyoszauruszok tompa fogakkal rendelkeztek, ezért feltételezték, hogy valószínűleg kis zsákmányokra, például lábasfejűekre vadásznak. Ez a felfedezés azonban új képet mutat ezekről a tengeri óriásokról, mint csúcsragadozókról, akik - akár a krokodilok is, tompa fogak morfológiájával rendelkeznek - mégis képesek voltak óriási állatokat levadászni egy ízletes vacsora elérése céljából.

Forrás: IFLScience!

Skolik Ágnes: A Csodatermő fa
Szent Mihály barlang, Gibraltár
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. június 14. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/