Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Meglepő gyomortartalom egy nemrég Kínában talált Ichtyoszaurusz kövületben

Kép: IflScience!

Mégsem lehet a fogak morfológiája szerint eldönteni az őskori állatok életmódját? 

 A morfológia vagy alaktan a biológia egyik alapvető tudományterülete. Feladatköre az élőlények külső alakjának, kinézetének, tagolódásának vizsgálata és leírása.

Kína délnyugati részén egy kőbányában ásó paleontológusok meglepő felfedezésnek lehettek szemtanúi, amikor egy 5 méteres ichtyoszaurusz szinte teljes csontvázát megtalálták. A hatalmas delfinszerű tengeri állaton belül volt még egy majdnem ugyanolyan nagy vízi hüllő. Az ichtioszauruszok régen kihalt tengeri hüllők, amelyek hasonlítottak az olyan ma élő fogascetekre, mint a delfinek. A vizsgálatok azt mutatták, hogy az ichtioszaurusz egy thalatoszauruszt evett nem sokkal a halála előtt. A thalatoszauruszok, szó szerint "óceáni gyíkok", az őskori tengeri hüllők csoportjába tartoznak, amely Észak-Amerikában és Eurázsiaban a triász időszakában élt. Az eredményeket az iScience folyóiratban tették közzé .

A gyomortartalmat ritkán nyerik vissza a tengeri kövületekből. Ez azt jelenti, hogy a tengeri állatok étrendjéről a legtöbb tudnivalónk a fog- és állkapocs morfológiáján alapul. Az ichtyoszauruszok tompa fogakkal rendelkeztek, ezért feltételezték, hogy valószínűleg kis zsákmányokra, például lábasfejűekre vadásznak. Ez a felfedezés azonban új képet mutat ezekről a tengeri óriásokról, mint csúcsragadozókról, akik - akár a krokodilok is, tompa fogak morfológiájával rendelkeznek - mégis képesek voltak óriási állatokat levadászni egy ízletes vacsora elérése céljából.

Forrás: IFLScience!

Yeo Bee Yin miniszterelnök kijelentette , hogy Mal...
A Csévi-szirtek barlangjai I.
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. május 20. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/