Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Amerika legrégebbi ismert emberi lábnyomai

Kép: IFLScience!

Amerika legrégebbi ismert emberi lábnyomai

 Amerika legrégebbi ismert emberi lábnyomát fedezték fel egy ősi tómederben, a mai White Sands Nemzeti Parkban, Új -Mexikóban. 

A nyomokat először David Bustos észlelte a White Sands Nemzeti Parkból, aki sok ilyen lelettel találkozott, amikor a White Sands régióban utazott. 2016 januárjában meghívott egy tudóscsoportot, hogy vizsgálják meg a lábnyomokat, ezzel kezdve a jelenlegi ásatási programot. Néhány napja, az Egyesült Királyság Bournemouth -i Egyetemének, az Arizonai Egyetemnek, az Egyesült Államok Geológiai Szolgálatának és a Nemzeti Park Szolgálatának multinacionális csapata közzétette ennek az úttörő felfedezésnek az elemzését a Science folyóiratban.

Végül a csapat megerősítette, hogy a lábnyomatok együttesét emberek alkották, köztük gyerekek és tinédzserek, valamint mamutok és kutyaszerű húsevők. A legmegdöbbentőbb az, hogy a környező üledékréteg elemzése azt mutatta, hogy az emberi nyomokat valamikor 23 000 és 21 000 évvel ezelőtt hagyták a talajba.

A történet arról, hogyan és mikor érkeztek az emberek először Amerikába, még mindig hevesen vitatott. Egészen a közelmúltig a legelterjedtebb nézet az volt, hogy Amerika legkorábbi lakói a "Clovis -kultúra" néven ismert csoport, akik körülbelül 15-13.000 évvel ezelőtt telepedtek le a kontinensen.

A legtöbb kutató úgy véli, hogy Amerika első emberei, Ázsiából érkeztek a Bering szárazföldi hídon keresztül, amely Északkelet -Szibéria és Nyugat -Alaszka között alakult ki. Ezt követően dél felé utaztak a nyugat-kanadai belvízi jégmentes folyosón és/vagy egy csendes-óceáni part menti útvonalon.

Körülbelül 23 ezer évvel ezelőtt, azonban a világnak ezt a részét uralta az utolsó jégkorszak. Korábban azt feltételezték, hogy ez az Amerikán keresztüli migráció túl bonyolult lett volna ezen időszak alatt. Ezek a lábnyomok egyértelműen mást mondanak. Bizonytalan azonban, hogy pontosan hogyan sikerült az embereknek megtennie ezt a nehéz utat. 

Forrás: IFLScience!

Mit tesz egy oposszum, ha megijed tőled?
Mesélő Természet- mesekönyv
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. augusztus 19. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/