Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Amerika legrégebbi ismert emberi lábnyomai

Kép: IFLScience!

Amerika legrégebbi ismert emberi lábnyomai

 Amerika legrégebbi ismert emberi lábnyomát fedezték fel egy ősi tómederben, a mai White Sands Nemzeti Parkban, Új -Mexikóban. 

A nyomokat először David Bustos észlelte a White Sands Nemzeti Parkból, aki sok ilyen lelettel találkozott, amikor a White Sands régióban utazott. 2016 januárjában meghívott egy tudóscsoportot, hogy vizsgálják meg a lábnyomokat, ezzel kezdve a jelenlegi ásatási programot. Néhány napja, az Egyesült Királyság Bournemouth -i Egyetemének, az Arizonai Egyetemnek, az Egyesült Államok Geológiai Szolgálatának és a Nemzeti Park Szolgálatának multinacionális csapata közzétette ennek az úttörő felfedezésnek az elemzését a Science folyóiratban.

Végül a csapat megerősítette, hogy a lábnyomatok együttesét emberek alkották, köztük gyerekek és tinédzserek, valamint mamutok és kutyaszerű húsevők. A legmegdöbbentőbb az, hogy a környező üledékréteg elemzése azt mutatta, hogy az emberi nyomokat valamikor 23 000 és 21 000 évvel ezelőtt hagyták a talajba.

A történet arról, hogyan és mikor érkeztek az emberek először Amerikába, még mindig hevesen vitatott. Egészen a közelmúltig a legelterjedtebb nézet az volt, hogy Amerika legkorábbi lakói a "Clovis -kultúra" néven ismert csoport, akik körülbelül 15-13.000 évvel ezelőtt telepedtek le a kontinensen.

A legtöbb kutató úgy véli, hogy Amerika első emberei, Ázsiából érkeztek a Bering szárazföldi hídon keresztül, amely Északkelet -Szibéria és Nyugat -Alaszka között alakult ki. Ezt követően dél felé utaztak a nyugat-kanadai belvízi jégmentes folyosón és/vagy egy csendes-óceáni part menti útvonalon.

Körülbelül 23 ezer évvel ezelőtt, azonban a világnak ezt a részét uralta az utolsó jégkorszak. Korábban azt feltételezték, hogy ez az Amerikán keresztüli migráció túl bonyolult lett volna ezen időszak alatt. Ezek a lábnyomok egyértelműen mást mondanak. Bizonytalan azonban, hogy pontosan hogyan sikerült az embereknek megtennie ezt a nehéz utat. 

Forrás: IFLScience!

Hogyan tanítsuk meg egyszerűen a legkissebbeknek a...
17 házikedvenc közös családi fotón, nem lehetetlen...
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 25. kedd

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/