Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Megalodont, avagy óriásfogú cápát modelleztek tudósok a fogai alapján

Kép: cdn.britannica.com

 Megalodont, avagy óriásfogú cápát modelleztek tudósok a fogai alapján

 A cápa tudományos fajneve, azaz a megalodon, magyarul „nagy fogat" jelent. Méretét tekintve az élő cápák fogaihoz képest „óriásfogú" hal körülbelül 23–2,6 millió évvel ezelőtt élt, vagyis a kora miocén és késő pliocén korok között. Ennek a fosszilis porcos halnak a rendszertani besorolása már majdnem egy évszázada vita tárgya, és a pontos rendszerezése még most sincs meg. Hagyományosan a heringcápafélék közé sorolták be, Carcharodon megalodon tudományos név alatt, azonban az is meglehet, hogy a fosszilis Otodontidae cápacsalád egyik tagja; ebben az esetben a Carcharocles megalodon lenne a helyesebb neve.

A megtalált maradványokból ítélve e cápafaj legnagyobb példányai körülbelül 18 méter hosszúak lehettek, azonban az átlag ennél jóval kisebb volt. Világszerte például a Kárpát- medence területéről is kerültek elő ősmaradványai.

Még fosszilis bizonyítékok is vannak arra vonatkozóan, hogy a megalodon fogai ókori bálnák csontjaiban helyezkedtek el, valószínűleg egy támadás során maradtak bennük.

Kép: wikipédia

Mivel porcos hal, az óriásfogú cápából csak a fogak és a csigolyák kövesedtek meg. Emiatt a többi fosszilis cápához hasonlóan az ősmaradványai csak részben kerültek elő, és a megtalált példányok is igen kevés kövülettel rendelkeznek, azaz nagyon hiányosak.

 Becsléseikhez a Swansea Egyetem és az Egyesült Királyság Bristoli Egyetemének csapata matematikai modelleket használt a megalodon arányainak szűkítésére. Összehasonlíthatták testméretét öt ma élő cápafaj méretével, amelyek élettani jellemzőkkel rendelkeznek és életük különböző időszakaiban meghatározzák méretét.

Kép: IFLSCience!
A nagy kaland
Legek az állatvilágban - a lajhár

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. szeptember 29. kedd

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/