Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Megalitikus építmények szerte a világban: óriások mégis léteztek?

Abu Simbel / Forrás: latvanyossagok.hu

 Megalitikus építmények szerte a világban: óriások mégis léteztek?

 Napjainkban nagyon sok megalitikus komplexumot tártak fel és kutattak át. Ebből a szempontból a mai kor sokkal több információval rendelkezik, mint bármelyik más kor. Mára már nemcsak az egyiptomi piramisok gondolkodtatják el az embereket, hanem ott vannak pl. az oroszországi Shoria hegységben található megalitikus kövek vagy a Szakkarai Szerapeum. Az embernek tudomásul kell vennie, hogy világszerte vannak olyan építmények amelyeket nemcsak, hogy a barlanglakó szakócás, bőrruhás ősemberek nem tudtak volna megépíteni, hanem még a mai ember sem, aki rendelkezik a mostani tudomány és technológia minden eszközével.

 Gízai nagy piramisok, a Szfinx, az egyiptomi templomok és a nemrég megtalált egyiptomi tenger alatti város

A mai Aboukir-öböl egykori városa, Thonis vagy görög nevén Héraklion kulcsfontosságú eleme volt a Földközi-tengeren zajló egyiptomi kereskedelmnek az egyiptomi későkorban (Kr.e. 664- Kr.e. 332). Vallási szempontból is jelentős településnek számított, Ámon isten itt található temploma ugyanis fontos szerepet játszott a dinasztiák folytonosságával kapcsolatos rítusokban. A települést a Kr.e. 8. század környékén alapíthatták, és Kr.u. 8. században nyelhette el a Földközi-tenger. 2000-es felfedezése előtt nem sok nyoma volt, csupán néhány ősi szövegben említették a létezését. Hérodotosz többször írt például Héraklionról: hogy micsoda hatalmas templom állt itt, mikor Héraklész először Egyiptomba érkezett, és hogy Heléna is ellátogatott ide Parisszal a trójai háború előtt.
A későbbi egyiptomi megalitikus szobrok azért fontosak, mert a vezető szerepet betöltő óriásokat ábrázolják. A Szentírás a méreteket és az arányokat is megadja, az óriások mérete általában 4-8 méter között volt, amint azt az egyiptomi kőszobrokon is látni.

 Baalbek komplexum Libanonban

 Elméletileg lehetséges megépíteni a megalitikus építmények zömét, mégis van néhány dolog, ami lehetetlen: a baalbeki kőterasz 1.500 tonnás alapköveinek mozgatása, a Shoria hegység építményeiben lévő 3.000 tonnás köveknek a felemelése és elhelyezése, az egyiptomi, 15-20 méteres, egytömbű kőkolosszusok felállítása.

Pontosan vágott gránit kövekből épített fal. Shoria hegység, Szibéria

Az ukrajnai Stonehenge 

A szakkarai szerapeum 

A máltai megalotikus templomok 

Málta megalitikus templomai gyűjtőnév alatt az i. e. 3600 és i. e. 2500 között, Máltán emelt megalitikus épületek maradványait értjük. A hatalmas templomok az újkökorszaki ember első bonyolult, előre megtervezett építményei

A mexikói piramisok 

 Chilei megalitikus építmények és a Húsvét szigeteki szobrok

 A Nazca vonalak

 A Yonaguni tenger alatti leletek

 Indiai víz alatti város Dwarka

Melyik az egészségesebb étrend: a vegán vagy a hús...
G. Joó Katalin: Fricska
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 20. csütörtök

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/