Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Még mindig dühöngenek Ausztráliában a bozóttüzek. A meteorológusok szerint a helyzet az Indiai- óceán dipóljának ( IOD)az eredménye

Fotó: animalreikialliance.com

 Még mindig dühöngenek Ausztráliában a bozóttüzek. A meteorológusok szerint a helyzet az Indiai- óceán dipóljának ( IOD)az eredménye

Fotó: wikipédia

 Ahogy a bozóttüzek továbbra is dühöngenek Ausztráliában, a szakértők attól tartanak, hogy az ország egyedülálló vadvilága eddig soha nem látott katasztrófát szenved.

A Sydney Egyetem kutatóinak becslései szerint szeptember kezdete óta mintegy 480 millió állatot öltek meg a lángok - jelentette a The Times. Az áldozatok között legalább 8000 koala - az Új-Dél-Wales koala népességének csaknem egyharmada - pusztult el, amelyek az ország keleti partja mentén éltek.

"Többet akkor tudunk meg, amikor a tüzek elcsendesednek és megfelelő értékelést lehet készíteni" - mondta Ausztrália környezetvédelmi minisztere, Sussan Ley az Ausztrál Broadcasting Corporation - nak.

A koalák az egyik leginkább sújtott faj , elsősorban azért, mert lassan mozognak és azokon az erdős területeken élnek, amelyeket a tüzek megsemmisítettek. A hónap elején tett jelentések a koalákról és más őshonos állatokról eléggé kiábrándítóak, az áldozatok nagy része  kiszáradt, súlyosan megégett, vagy - a legrosszabb esetben - halálra elszenesedetten találnak rájuk.

"A tüzek annyira gyorsan terjednek és olyan gyorsan égnek, hogy az állatok jelentős halálozást szenvedtek a fák között, de van egy olyan nagy terület, amely még mindig ég, és valószínűleg soha nem fogjuk megtalálni a tetemeket" - mondta Mark Graham , a természetvédelmi tanács ökológusa.

A vadon élő állatok mentő szervezeteivel működő önkéntesek jelentős számú más fajt is láttak a lángok elleni küzdelemben, ide értve a kengurukat is. Számos emberi haláleset is történt, bár a pontos adat jelenleg nem egyértelmű.

Amíg a helyzet egyre inkább kétségbeejtőnek látszik, kéznél van a segítség. A Port Macquarie Koala Kórház, és az új-dél-walesi kis koala kórház több mint 2,2 millió dollárt illetve 1, 5 millió dollárt gyűjtött össze egy közösségi oldalon keresztül . A közösségi médiát elárasztották az olyan képek és videók, amelyekben az önkéntesek arra törekedtek, hogy megmentsék Ausztrália tehetetlen állatait. 

Időközben a  tüzek továbbra is több mint 4 millió hektáron pusztítanak öt államban. A bozót tüzek minden évben előfordulnak Ausztrália nyári hónapjaiban, azonban a 2019-2020-as ausztrál tűzszakasz különösen brutális volt, elsősorban a hőhullám miatt, amikor is mindhárom államban 40 ° C  -ot is elérte az átlaghőmérséklet.

A meteorológusok a furcsa időjárást egy számunkra kevésbé ismert éghajlati jelenséggel az Indiai - óceán dipóljával (IOD) magyarázzák. A IOD a tenger felszíni hőmérsékleteinek szabálytalan rezgése, amelyben az Indiai- óceán nyugati része váltakozva melegebbé (pozitív fázissá), majd hidegebbé (negatív fázissá) válik. Az Indiai-óceán nyugati részén a tenger felszíni hőmérsékletének emelkedése és csökkenése következtében az IOD jelentősen befolyásolhatja Ausztrália éghajlatát.

Az IOD jelenséget először 1999-ben , éghajlat-kutatók fedezték fel . 

Minden 30 éves időszakban átlagosan négy pozitív-negatív IOD esemény fordul elő, mindegyik körülbelül hat hónapig tart. 1980 óta azonban 12 pozitív IOD volt, és 1992 óta nem volt negatív esemény, egészen 2010-ig egy erőteljes negatív eseményig. A egymást követő pozitív IOD események rendkívül ritkák, csak két ilyen eseményt rögzítettek, az 1913–1914- ben. 2006 és 2008 között, amikor megelőzte a fekete szombat bozót tüzet.A modellezés azt sugallja, hogy egymást követő pozitív események várhatóan kétszer fordulnak elő 1000 éves időszak alatt. A pozitív IOD 2007-ben a La Nina- val együtt alakult ki , ami egy nagyon ritka jelenség, s amely a rendelkezésre álló történelmi nyilvántartásokban csak egyszer történt meg(1967-ben). 2010 októberében kialakult egy erős negatív IOD, amely egy egyidejű La Niña-val párosítva a 2010- 2011- es Queensland-áradásokat és a 2011. évi viktoriánus áradásokat okozta.

Az IOD viselkedésének kiterjesztett perspektívája arra utal, hogy a pozitív IOD események erőssége és gyakorisága növekedett a 20. században.

Forrás: IFLScience, wikipédia


Skolik Ágnes: A Csodatermő fa
Meg lehet- e állapítani, hogy valójában mennyi ide...

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. november 24. kedd

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/