Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Még mindig dühöngenek Ausztráliában a bozóttüzek. A meteorológusok szerint a helyzet az Indiai- óceán dipóljának ( IOD)az eredménye

Fotó: animalreikialliance.com

 Még mindig dühöngenek Ausztráliában a bozóttüzek. A meteorológusok szerint a helyzet az Indiai- óceán dipóljának ( IOD)az eredménye

Fotó: wikipédia

 Ahogy a bozóttüzek továbbra is dühöngenek Ausztráliában, a szakértők attól tartanak, hogy az ország egyedülálló vadvilága eddig soha nem látott katasztrófát szenved.

A Sydney Egyetem kutatóinak becslései szerint szeptember kezdete óta mintegy 480 millió állatot öltek meg a lángok - jelentette a The Times. Az áldozatok között legalább 8000 koala - az Új-Dél-Wales koala népességének csaknem egyharmada - pusztult el, amelyek az ország keleti partja mentén éltek.

"Többet akkor tudunk meg, amikor a tüzek elcsendesednek és megfelelő értékelést lehet készíteni" - mondta Ausztrália környezetvédelmi minisztere, Sussan Ley az Ausztrál Broadcasting Corporation - nak.

A koalák az egyik leginkább sújtott faj , elsősorban azért, mert lassan mozognak és azokon az erdős területeken élnek, amelyeket a tüzek megsemmisítettek. A hónap elején tett jelentések a koalákról és más őshonos állatokról eléggé kiábrándítóak, az áldozatok nagy része  kiszáradt, súlyosan megégett, vagy - a legrosszabb esetben - halálra elszenesedetten találnak rájuk.

"A tüzek annyira gyorsan terjednek és olyan gyorsan égnek, hogy az állatok jelentős halálozást szenvedtek a fák között, de van egy olyan nagy terület, amely még mindig ég, és valószínűleg soha nem fogjuk megtalálni a tetemeket" - mondta Mark Graham , a természetvédelmi tanács ökológusa.

A vadon élő állatok mentő szervezeteivel működő önkéntesek jelentős számú más fajt is láttak a lángok elleni küzdelemben, ide értve a kengurukat is. Számos emberi haláleset is történt, bár a pontos adat jelenleg nem egyértelmű.

Amíg a helyzet egyre inkább kétségbeejtőnek látszik, kéznél van a segítség. A Port Macquarie Koala Kórház, és az új-dél-walesi kis koala kórház több mint 2,2 millió dollárt illetve 1, 5 millió dollárt gyűjtött össze egy közösségi oldalon keresztül . A közösségi médiát elárasztották az olyan képek és videók, amelyekben az önkéntesek arra törekedtek, hogy megmentsék Ausztrália tehetetlen állatait. 

Időközben a  tüzek továbbra is több mint 4 millió hektáron pusztítanak öt államban. A bozót tüzek minden évben előfordulnak Ausztrália nyári hónapjaiban, azonban a 2019-2020-as ausztrál tűzszakasz különösen brutális volt, elsősorban a hőhullám miatt, amikor is mindhárom államban 40 ° C  -ot is elérte az átlaghőmérséklet.

A meteorológusok a furcsa időjárást egy számunkra kevésbé ismert éghajlati jelenséggel az Indiai - óceán dipóljával (IOD) magyarázzák. A IOD a tenger felszíni hőmérsékleteinek szabálytalan rezgése, amelyben az Indiai- óceán nyugati része váltakozva melegebbé (pozitív fázissá), majd hidegebbé (negatív fázissá) válik. Az Indiai-óceán nyugati részén a tenger felszíni hőmérsékletének emelkedése és csökkenése következtében az IOD jelentősen befolyásolhatja Ausztrália éghajlatát.

Az IOD jelenséget először 1999-ben , éghajlat-kutatók fedezték fel . 

Minden 30 éves időszakban átlagosan négy pozitív-negatív IOD esemény fordul elő, mindegyik körülbelül hat hónapig tart. 1980 óta azonban 12 pozitív IOD volt, és 1992 óta nem volt negatív esemény, egészen 2010-ig egy erőteljes negatív eseményig. A egymást követő pozitív IOD események rendkívül ritkák, csak két ilyen eseményt rögzítettek, az 1913–1914- ben. 2006 és 2008 között, amikor megelőzte a fekete szombat bozót tüzet.A modellezés azt sugallja, hogy egymást követő pozitív események várhatóan kétszer fordulnak elő 1000 éves időszak alatt. A pozitív IOD 2007-ben a La Nina- val együtt alakult ki , ami egy nagyon ritka jelenség, s amely a rendelkezésre álló történelmi nyilvántartásokban csak egyszer történt meg(1967-ben). 2010 októberében kialakult egy erős negatív IOD, amely egy egyidejű La Niña-val párosítva a 2010- 2011- es Queensland-áradásokat és a 2011. évi viktoriánus áradásokat okozta.

Az IOD viselkedésének kiterjesztett perspektívája arra utal, hogy a pozitív IOD események erőssége és gyakorisága növekedett a 20. században.

Forrás: IFLScience, wikipédia


Koca anyó
Legek az állatvilágban - a lajhár
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. május 20. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/