Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Magyar földrajzi felfedezők: Xántus János 1. rész

Xántus János szülőháza Csokonyavisontán, a róla elnevezett utcában

 Magyar földrajzi felfedezők: Xántus János 1. rész

 A legenda szerint ő volt Old Shatterhand, May Károly regényhőse. Xántus nemcsak bejárta Nyugat-Európát, eljutott Észak-, Közép- és Dél-Amerikába, Kelet-Ázsiába, hanem etnográfusként néprajzi, továbbá jelentős állat- és növénytani anyagot gyűjtött össze. Nem véletlen, hogy mind az Állatkert, mind a Néprajzi Múzeum szervezőjeként és első igazgatójaként tisztelik. A biológiai ismereteinket bővítő, egyik ázsiai útjáról küldött jávai orrszarvú a Természettudományi Múzeum állandó kiállításán tekinthető meg.

 A 15. században Erdélybe vándorolt görög család sarjaként született a Somogy vármegyei Csokonyán, háromgyerekes családban.

Az ifjú Xántus tanulmányait szülőfalujában és a győri bencések, illetve a pécsi ciszterciek gimnáziumban végezte, majd ugyanitt tanult jogot. Kaposvárott helyezkedett el mint aljegyző, s köz- és váltóügyvédi vizsgáját 1847-ben Pesten tette le.

Az 1848- as forradalom és szabadságharchoz önkéntes nemzetőrként csatlakozott, 1848 nyarán, majd innen a horvátok mozgolódása idején Pestre ment, ahol beállt a honvéd tüzérekhez. Tűzmesterként vett részt a pákozdi csatában és huszár főhadnagyként Komárom védelmében. Onnan átlépett a gyalogsághoz, ahol a 46. zászlóaljban a főhadnagyságig vitte. Egy kitörés során, 1849. február 8- án az osztrákok Érsekújvárnál elfogták. Gyalog kísérték Pozsonyba, ahová betegen érkezett meg és kórházba vitték. Felgyógyulása után hadifogolyként a königgratzi táborba került, ahonnan 1850 júliusában szabadult ki. Az aradi véres napok után a Pilzenben állomásozott Khevenhüller-Metsch ezredbe beosztották közlegénynek. Édesanyja mindent elkövetett, hogy fiát a katonaságtól megszabadítsa. Ez bécsi ismerősei közbenjárására sikerült is. Xántus azonban hazajövetel helyett Prágában összeköttetésbe lépett az emigránsokkal, hazafias nyilatkozatai miatt ismét elfogták, és a hadbíróság börtönbüntetésre ítélte. Ebből a fogságból sikeresen megszökött, és a felelősségre vonás elől Németországon, Belgiumon és Franciaországon keresztül Londonba emigrált, majd 1852-ben áthajózott az Amerikai Egyesült Államokba. 

De az igazi kalandok még csak most kezdődtek...

Forrás: wikipédia

2, 4 millió ember küldte el a " névaláírását" a Ma...
Ariadne barlangjai - 20 év a Pilis mélyén - videó
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. november 26. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/