Magyar földrajzi felfedezők: Teleki Sámuel

 Széki gróf Teleki Sámuel, néhol Teleki Samu magyar felfedező, afrikanista, fotográfus, országgyűlési képviselő, a Kenya északi részébe indult első európai expedíció vezetője. Ő fedezte fel és nevezte el a Rudolf-tavat és a Stefánia-tavat.

Az ásványtant, geológiát, földrajzot és csillagászatot tanult Teleki Sámuelt 1881- ben  az országgyűlés felsőházának tagjává választották. A politikai pályán ismerkedett meg Rudolf trónörökössel a Magyar Földrajz Tudományok Társaság elnökével, és annak feleségével, Stefánia hercegnővel, II. belga király lányával, a társaság fővédnökével.

1886-ban Rudolfék ösztönözték arra, hogy tervezett afrikai szafarija helyett inkább szervezzen expedíciót Baringó- tótól északra elterülő vidékre, túl azokon a területeken, amelyeket Joseph Thomson (1858–1895) skót utazó feltérképezett, hogy megtalálja a sivatagi tavat, amelynek létezését helyi legendák sugallták. A legendák szerint a sivatagban tenger van, amely körül óriások törzsei élnek, szigete pedig szörnyetegek és kísértetek otthona.

Kép: m.blog.hu

 Teleki gróf és útitársa, Ludwig von Höhnel  osztrák tengerészhadnagy, 1887 februárjában hagyták el Panganit ( Tanzánia) 400 teherhordóval, a Ruvu folyót követve.

Ők lettek az első európai utazók, akik feltérképezték a Nagy- hasadékvölgy egy jelentős szakaszát. Teleki elsőként érte el a Kilimandzsáró hegy 5310 méter magasan húzódó hóvonalát, az első felfedező volt, aki a Kenya- hegyre lépett. Ez utóbbi hegyen 4300 métert haladt felfelé és ezután északra fordult, hogy felmérjen egy folyórendszert.

A folyókat követve jutott el 1888. március 5- én az először Jáde tengerként említett tóhoz, amelyet Teleki a trónörökösről később Rudolf- tónak nevezett el. 1975-ben átkeresztelték, a turkana törzsről elnevezve, amely a partjain él.

Az expedíción felfedezett egy kisebb tavat is, amelyet Stefánia-tónak nevezett el. (Mai neve Csev- Bahir, Etiópia déli részében.)

Kép: media.port.hu

 A Turkana-(Rudolf-)tótól délre, Teleki a Suguta kiszáradt folyó völgyében felfedezett egy aktív vulkánt, melyet Höhnel Telekiről Teleki- vulkánnak nevezett el, melyet mind a mai napig így hívnak. Hazafelé menet 1888 októberében Mombasa mellett elérték a kelet-afrikai partvidéket.

Továbbhaladva megálltak Ádenben, ahol Telekiben megszületett az elhatározás, hogy egy későbbi expedíció során az Etióp-magasföldet utazza be és északról közelíti meg az Afrikai Nagy Tavakat Erre azonban már nem került sor. 1895-ben a gróf még egy utolsó sikertelen próbálkozást tett, hogy megmássza a Kilimandzsáró 5895 méteres csúcsát.

1886 és 1895 között írta meg a Kelet- Afrikai Napló című művét magyarul. Von Höhnel szintén írt egy hosszú beszámolót az utazásról.

Hosszú betegség után Budapesten halt meg.

Akinek felkeltette az érdeklődését Teleki Sámuel útja, végigjárhatja egy 13 napos túrán: utazom.com

Turkana- tó / Kép: erdekesvilag.hu