Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Magawa: a hős patkány

 Magawa: a hős patkány

 Kambodzsában, az évtizedek óta tartó háború és polgári nyugtalanság által pusztított országban egy Magawa nevű afrikai óriás patkány az elmúlt öt évben, az aknák felszámolásában tevékenykedett.

A aknák komoly problémát jelentenek Kambodzsában: az ország szó szerint több milliónak ad otthont. Több tucat ember, köztük számtalan  gyerek, veszíti életét ezeknek a rejtett aknáknak a jelenléte miatt. Sok százan pedig, súlyos fogyatékossággal kénytelenek élni, az elszenvedett robbanások miatt.

És itt jön be Magawa. A Tanzániában 2014-ben született Magawát arra tanították, hogy hihetetlen szaglásával robbanóanyagokat szimatoljon ki - amit egyébként egy embernek fémdetektorral kellene tennie. Kambodzsába azért költözöttették, hogy 2016-ban aknavetőként kezdjen dolgozni, és őszintén szólva hihetetlen munkát végzett: az elmúlt öt évben 71 taposóaknát és 38 darab fel nem robbant lőszert talált. Tavaly októberben még egy imádnivaló apró aranyérmet is kapott a program első patkánya, ezzel elismerve nagy bátorságát a rendkívül veszélyes terepen.

Kép: IFLScience!

 Az APOPO, az a szervezet, amely megtanította Magawát és további patkány haverjait az aknák felkutatására. Állításuk szerint az afrikai óriás tasakos patkányok egy teniszpálya nagyságú területet képesek kivizsgálni 30 perc alatt, míg egy emberi aknamentesítőnek ugyanez a terület akár négy napig is eltarthat.  Ennek az az oka, hogy a patkányokat arra tanítják, hogy járjanak a föld alatt lévő vegyi anyagok illata között, így nem zavarják meg őket a véletlenszerű, nem robbanásveszélyes hulladékok, amelyek a fémdetektort igen.

A projekt elképesztő sikert aratott. Csak a tavalyi évben a szőrös kis életmentők csaknem 4,4 millió négyzetméter földet tudtak megtisztítani, ezáltal életek ezreit menthették meg.

Malen és Magawa fiatalabb korukban. Kép jóváírás: © Simon Guillemin, PDSA, APOPO
Dió Magazin - 2022 - Június
Az utolsó csukja be a kaput!
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. augusztus 19. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/