Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Madár- robottal tanulmányozzák a madarak repülésének mechanikáját tudósok

 Madár- robottal tanulmányozzák a madarak repülésének mechanikáját tudósok

 A Stanfordi Egyetem egy tudóscsoportja létrehozott egy galambtollból összeállított robotot, hogy jobban megértsék a madarak repülésének mechanikáját.

A Science Robotics ezen a héten közzétett cikkében  a csapat ismertette, hogyan használják a PigeonBot nevű robotot, amely 40 elasztikusan összekapcsolt tollat, valamint géppel manipulált csukló- és ujjcsuklót tartalmaz, hogy jobban megértsék, hogyan változik a madár szárnyainak mozgása repülés közben .

"A Wright Flyer óta a mérnökök arra törekedtek, hogy olyan repülőgépeket fejlesszenek ki, amelyek morphing ( alakváltó) szárnyakkal rendelkeznek, amelyek ugyanolyan ügyesen tudják irányítani a repülést, mint a madarak" - állítja a leírás. "A madarak egyidejűleg "morfálják" a szárnyas sík alakjának paramétereit - beleértve a a távolságot és a területet - oly módon, hogy a robotikus megtestesítés különösen nagy kihívást jelent."

A csapat a galamb tollát egy mesterséges csontvázra helyezte, majd légcsavarral, mesterséges farokkal és kormánnyal, vezérlőkkel és érzékelőkkel kombinálta, mielőtt a szélcsatornában és a kültéren tesztelték.

"Egyszerűen felhasználhatjuk a madár vázát, a múzeumokban sok ilyen van egy robot kifejlesztéséhez anélkül, hogy bármely állatot megsértenénk, bántanánk és ez által tanulmányozhatjuk a repülésüket" - mondta David Lentink, Stanford gépészmérnöki professzora.

Lentink szerint a madárszárnyak mozgása hatékonyabbnak  tekinthetők, mint a repülőgépek szárnyai.

"Valójában lehetővé teszi a madarak számára, hogy tovább, hosszabban repüljenek, és sokkal jobban manőverezzenek" - mondta Lentink. "Nagyon szeretem a repülőgépeket is, de az nem hasonlítható össze egy madárral."

Forrás : upi.com


Fotó: newslanded.com
Fotó: img2.grunge.com
Esőmese
Szeresd a fákat

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. augusztus 06. csütörtök

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/