Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Március 20: A boldogság világnapja

 Március 20: A boldogság világnapja

 Világszerte első alkalommal 2013. március 20- án ünnepelték meg először a boldogság világnapját.

A boldogság keresése a legfontosabb motiváció az ember életében. A boldogságot mindenki másképp akarja elérni, mindenkinek mást jelent – ez leginkább a neveltetéstől függ és a belénk plántált emberi értékektől. Sokan úgy gondolják, csak akkor lehetnek boldogok , ha ....  Pedig a boldogság mindig ott van a jelenben, egyszerűen csak észre kell vennünkülj ki a kertbe, a parkba, és csak legyél. Hallgass, láss, érezd a nap melegét, ne gondolkozz, csak élvezd az élet csodáját, ami te magad vagy – legyél boldog csak úgy, magadért!

Mi a GNH, avagy a bruttó nemzeti boldogság?

Olyan filozófia, amely Bhután kormányát vezeti . Tartalmaz egy indexet, amelyet a népesség kollektív boldogságának és jólétének mérésére használnak. A bruttó nemzeti boldogságot a bhutáni kormány céljaként a 2008. július 18-án elfogadott alkotmányba foglalták. Minden mérhető, akár egy nemzet boldogsága is, csak meg kell találni hozzá a megfelelő módszert. Mérhetjük akár mosoly/ órában is., de ennél sokkal komolyabb dolgokról van szó. Kilenc tényező alapján számolják ki a nemzeti bruttó boldogságot, mégpedig:

1. az ország mentálhigiéniás állapota;
2. oktatás;
3. időgazdálkodás;
4. ökológiai folyamatok;
5. kulturális folyamatok;
6. közösségi élet;
7. egészségügy;
8. általános életszínvonal;
9. kormányzat.

Talán ez a legtöbb tényezős számítás, mely olyan témát feszeget, ami valóban nagyon fontos hatással bír az emberekre. Érdemes lenne ezt komolyan venni a világ vezetőinek.

Az ENSZ közgyűlése  2011-ben elfogadta a "Boldogság: a fejlesztés holisztikus megközelítése felé" határozatot, amelyben a tagországokat arra ösztönözte, hogy kövessék Bhután példáját, mérjék fel a boldogságot és a jólétet, és a "boldogságot" alapvető emberi célnak ismerjék el. 

2012 júniusában kinyilvánították március 20-át a boldogság világnapjának. Konszenzussal elfogadott határozatában a Közgyűlés hangsúlyozta, hogy a boldogság keresése az emberi lét egyik alapvető célja.A dokumentum egyben felszólította az ENSZ tagországait, hogy megfelelő módon ünnepeljék március 20- án a boldogság napját , mindenekelőtt az oktatásban. 

Flow elmélet

 Csíkszentmihályi Mihály kutatásai az intenzív boldogságérzés jelenségére irányulnak. Az elmélet azt a jelenséget írja le, amikor az ember tér és időérzékét elveszítve olyan tevékenységet folytat, amibe teljesen belefeledkezik. Úgy vélem, mindenkinek meg kellene találnia életében azt a tevékenységet, mely ilyen hatással van rá. Boldogságra, alkotásra teremtettünk, higgyük el végre… és éljünk eszerint.

Az embereknek két bajuk van az életben: ha nem kapnak meg valamit, és ha megkapják, amit akarnak. Ebből adódik, hogy a boldogság saját magunkban, a boldogságra való hajlamunkban rejtőzik, amit fejleszteni lehet, és kell.Legek az állatvilágban - a lajhár
A különleges sáskarák

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. augusztus 10. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/