Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Ma halad el a Föld " mellett" a média szerint "bolygógyilkosnak" nevezett aszteroida

 Ma halad el a Föld " mellett" a média szerint
"bolygógyilkosnak" nevezett aszteroida

 Láthattunk a médiában néhány riasztó címet a Föld felé vezető „bolygógyilkosról" a hétvégén. De nincs ok aggodalomra: az aszteroida közelgő halálának pletykái nagymértékben eltúlzottak. Ezen a hétvégén a 2002 PZ39 néven ismert objektum teljesen kikerüli a bolygónkat. Folytatni fogja útját, folyamatos küldetése az új élet és új dolgok felkutatása, amelyekbe ütközik.

Ez az aszteroida becslések szerint Kb. 441- 990,29 méter  átmérőjű, és a csillagászok egy ideje követik. „Ennek az aszteroidának a pályája nagyon jól ismert." - csütörtökön hangzott el a NASA Jet Propulsion Lab Föld közeli objektumkutatási központjában . Szombaton biztonságos, 3,59 millió mérföld távolságban halad el a Földtől - „a hold távolságának körülbelül 15-szöröse" - tweetelték.

 A tudósok mindazonáltal mindent megtesznek a közelben haladó tárgyak követésére - mondja Amy Mainzer, az arizonai egyetem hold- és bolygólaboratóriumának aszteroidás felméréseinek professzora.

De nem egyszerű eljárás kitalálni, hol vannak az aszteroidák, és mi a pályája valószínűség szerint. Ez részben azért van, mert az űr nagy, és az aszteroidák viszonylag aprók.

"Az első és legfontosabb dolog az, hogy a NASA-nak először képesnek kell lennie megtalálnia az aszteroidát" - mondja Mainzer. Az évek során a NASA megtalálta az igazán nagy aszteroidák nagy részét, mondjuk - azokat, amelyek nagyobbak, mint körülbelül 0,6 mérföld. "Ezek olyan dolgok, amelyek el tudják törölni a nagy életdarabokat a Földön" - mondja.

„De amikor olyan dolgokat találunk, amelyek még mindig elég nagyok ahhoz, hogy súlyos regionális károkat okozzanak, még mindig nem találtuk meg ezek többségét. És ez sok-sok évtizedig tart. "

Az aszteroida azonosításához és a pályájának kidolgozásához a csillagászoknak több távcsőre van szükségük olyan képekre, amelyekben  az aszteroida megjelenik egy széles időtartam alatt. A ma elvonuló aszteroidát a NASA 1995-ben, hét évvel azelőtt azonosította. Nagyon sok megfigyelésük van, ami nagyfokú bizonyosságot jelent az aszteroida útjáról.

Ideális esetben egy NEO föld felé tartó irányát évtizedekkel később észreveszik annak hatása előtt, és ez sok időt adna a kormányoknak és az űrügynökségeknek arra, hogy kitalálják, hogyan lehet eltéríteni. Ez olyan valami, amit még soha nem kellett tennünk, kivéve a filmekben.

Forrás: popsci.com

Kép: popsci.com
Született egy kis tapír
Tervezgetés
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. július 01. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/