Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Luxus kávé macskaürülékből

Kép: cdn.shopify.com

 Luxus kávé macskaürülékből

 Az indonéz szigeteken őslakos cibetmacskaféle, a maláji pálmasodró (Paradoxurus hermaphroditus) – melyet a helyiek csak Luwaknak hívnak – a kávéfák tetején éldegél, táplálékul pedig a legérettebb, pirosló kávébabot fogyasztja. A kávészemek végighaladnak az állat bélrendszerén, közben „fermentálódnak" (mely lényegében megegyezik a kávé úgynevezett nedves erjesztése során végbemenő enzimatikus emésztéssel), majd megjelennek az állat ürülékében. Miután ezt összegyűjtötték és abból kinyerték a kávét, megpörkölik, majd ízesítik. Rejtély, hogy erre ki és hogyan jött rá, mindenesetre a szumátriai lakosok ennek köszönhetik hírnevüket.

Aki kóstolta, állítja, hogy a legjobb kávé, amit valaha is ivott. Nehéz, testes, krémes, kicsit a karamell és a föld ízére emlékeztető.

Az egyedülálló ízvilággal rendelkező és különleges fermentológiával készülő luxuskávé a Kopi Luwak, melyből kevesebb mint 200 kg-ot „állítanak elő" évente. Ára ennek megfelelően kiugróan magas, 10 dkg megközelítőleg 14000 Ft-ba kerül.

2019-es újítások: Egy autó, amely mindent lát, ava...
A tukán
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. november 27. szombat

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/