Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Lihong V. Wang: A világ leggyorsabb fényképező kamerájának a megalkotója

Kép: i.ytimg.com

 Lihong V. Wang: A világ leggyorsabb fényképező kamerájának a megalkotója

A vízen áthaladó ütéshullám./ Kép: IFLScience

 Hogyan készíthetünk képet a vízen a hullámzó sokkhullámról? Vagy hogyan örökíthetünk meg mozgást  a testünk apró, vízzel töltött celláiban? Ez természetesen nem könnyű, de egy új kamera képes erre. A Caltech mérnök, Lihong Wang által kifejlesztett kamera másodpercenként lenyűgöző képet készít ilyen helyzetekben is.

Wang korábban kifejlesztette a világ leggyorsabb kameráját, amely másodpercenként akár 10 billió képet is képes elkészíteni. Annak megértése érdekében, hogy milyen meglepő ez, azt jelenti, hogy rögzítheti a fényt lassítva haladva. Wang legújabb fényképezőgépe nem olyan gyors, másodpercenként billió képet készít, de ez lehetővé teszi számára a legtöbb esetben átlátszó objektumok képeit.

Rendszeres fázisérzékeny, tömörített ultragyors fényképezésnek (pCUP) nevezi, és a nagy sebességű fényképezést a fáziskontraszt-mikroszkóppal kombinálja. Ez egy nem olyan új módszer, amely segít a tudósoknak többnyire átlátszó objektumok, például sejtek mikroszkóp alatt történő megtekintetésében. Ez a fajta mikroszkópia azon a tényen alapul, hogy a fény megváltoztatja a sebességet attól függően, hogy milyen anyagra közelít.

A kamera által használt gyors képalkotó technológiát veszteségmentes kódolású tömörített ultragyors technológiának nevezzük, vagy röviden LLE-CUP-nak. A legtöbb szupergyors video-imaging tech sok különálló képet készít és összefűzi őket, ám a Wang új rendszere egyetlen képpel rögzíti, amit lát, és nagyon gyors mozgást rögzít.

"Amit elvégeztünk, az hogy a szokásos fáziskontraszt mikroszkópiát úgy adaptáljuk, hogy az nagyon gyors képalkotást biztosítson, amely lehetővé teszi számunkra, hogy ultragyors jelenségeket átlátszó anyagokban leképezzünk" - mondta Wang a nyilatkozatában.

Eddig Wangnak sikerült a vízen átterjedő sokkhullámot ábrázolni, amely természetesen átlátszó, és egy kristályos anyagon áthaladó lézerimpulzus. A kapott videók bemutatják az új technika lenyűgöző képességét ultragyors, nehezen rögzíthető jelenségek leképezésére. Rögzítheti a fény mozgását, amely túl gyors ahhoz, hogy a hagyományosabb típusú kamerák felvegyék azt.

Kristályos anyagon keresztül sípoló lézerimpulzus. Caltech / Kép: IFLScience

 Lihong V. Wang a kaliforniai a Műszaki Intézet Andrew és Peggy Cherng Orvostudományi Tanszékének orvosi műszaki és villamosmérnöki professzora, Bren professzora, korábban a Washington K. Egyetem Gene K. Beare orvosbiológiai mérnöki professzora. St. Louis-ban. 

Wang több díjat kapott, ideértve az NIH FIRST, NSF CAREER, NIH igazgató úttörője és az NIH igazgatója Transformative Research díjakat. Wang emellett megkapta az OSA CEK Mees kitüntetést "a fotoakusztikus tomográfia és a biológiai szövetek fotonszállításának Monte Carlo modellezésében való hozzájárulásáért, valamint a nemzetközi biofotonikai közösség vezetéséért". Wang professzort a svédországi Lund Egyetem tiszteletbeli doktori fokozattal ruházta fel az orvosbiológiai képalkotás területén végzett hozzájárulása miatt.

Wang több mint 37 kutatási támogatást kapott vezető kutatóként, és a becsült összesített költségvetés meghaladja a 47 millió dollárt. Wang több mint 470 szakértő által felülvizsgált folyóiratcikket tett közzé, beleértve a Nature, Science és a PNAS-t. Biomedical Optics : Principles and Imaging könyve volt az egyik első a területen, és Joseph W. Goodman könyvírás díjat kapott. Wang a Journal of Biomedical Optics főszerkesztője volt 2010 és 2017 között.

2018-ban Wangot a Nemzeti Mérnöki Akadémia (NAE) tagjává választották "a fotoakusztikus mikroszkópia találmányai, amelyek lehetővé teszik a funkcionális, metabolikus és molekuláris képalkotást in vivo". 

Forrás: IFLScience, wikipédia

Tipi Topi és Botor Motor
A Ős meséje: A színlátás
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. december 08. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/