Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

A gép, amely kinyeri a levegőből az ivóvizet. Megoldást jelenthet a sivatagban is?

 A gép, amely kinyeri a levegőből az ivóvizet. Megoldást jelenthet a sivatagban is?


 Az ingyenes tiszta víz olyan álom, amelyre sok száraz éghajlaton élő ember vágyik, de az éghajlatváltozás súlyosbodásával és az aszály növekedésével, az ivóvízhez való hozzáférés egyre nehezebbé válik. Tehát hova forduljunk ivóvízért?

Az MIT kutatói szerint, a válasz egy része a levegőben rejtőzhet. Alina LaPotin és munkatársai kifejlesztettek egy, olyan a Nap által működtetett eszközt ( napenergiával működő), amely állításuk szerint megragadja és a száraz levegőből is "lecsapolja"a tiszta vizet. A prototípus leírását a Joul folyóirat publikálta .

"Azokon a területeken, ahol a vízhiány problémát jelent, fontos figyelembe venni a vizet biztosító különféle technológiákat, különösen mivel az éghajlatváltozás súlyosbítja a vízhiány számos kérdését" - mondta Alina LaPotin, a Massachusettsi Műszaki Intézet munkatársa.

A készülék hőmérséklet-különbséggel mozgatja a vizet a levegőből a készülékben lévő adszorbens anyagokba, mielőtt a vizet visszakondenzálná egy tartályba. Ha egyik napról a másikra nincs nap a készülék fűtésére, a környező levegőből a víz felszívódik az adszorbens réteg felületére , ahonnan a víz kinyerhető. Amint a Nap felemelkedik és felmelegíti a hőlemezt a tetején, a hőmérséklet-különbség a kitett lemez és az árnyékolt alsó oldal között az adszorbens anyagból (deszorpció) vizet húz, és egy edénybe kondenzálja.

Noha ezt a módszert már korábban javasolták, vízmegkötő képességei, túlságosan korlátozottak voltak ahhoz, hogy széleskörű felhasználást lehetővé tegyenek. Ezúttal a kutatók által kifejlesztett technológia kétlépcsős eszközzé tette a folyamatot, hozzáadva az adszorpció-deszorpció második szakaszát. Továbbá a kutatók megpróbáltak eltávolodni a speciális anyagoktól és szélesebb körben elérhető lehetőségeket alkalmaztak.

Ennek ellenére a rendszer további kiigazításokat igényel, a termelés fellendítése és az alacsonyabb költségek érdekében, mielőtt nagy léptékben alkalmazható lehetne. Jelenleg a készülék napi 0,8 liter vizet állít elő - ez jelentős javulás a korábbi lehetőségekhez képest, de még mindig kevesebb , mint az ember életben maradásához szükséges napi 2,5 liter.

 Ezenkívül a napenergia rendelkezésre állásától, a páratartalomtól és a hőmérséklettől függően a víztermelés 0,8 liter alá is csökkenhet.

Forrás: IFLScience!

Kép: IFLScience!
2, 4 millió ember küldte el a " névaláírását" a Ma...
Ókori szeszfőzdét tártak fel Kínában
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 24. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/