Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Létezhettek planktonevő cápák, akik az óceánban " szárnyaltak" ?

Kép: IFLScience!

 Létezhettek planktonevő cápák, akik az óceánban " szárnyaltak" ?

A válasz: IGEN!

A Science folyóiratban megjelent új tanulmány egy furcsa vadállatot mutatott be, egy szárnyaló cápát. A neve ellenére felejtsd el a tollas kinézetet, ezeket a cápákat óriási szárnyfesztávolságuk miatt nevezték így el, amely a vizsgált példányban szélesebb volt, mint a cápa hosszússága.

Ezt az új fajt, amelyet csak a fosszilis bizonyítékok alapján ismernek- Aquilolamna milarcae névre keresztelték , amely egyedisége tükrében egy új családot képvisel a cápák történetében. Ezeket a szárnyaló cápákat lenyűgöző mellkasi uszonyokkal látták el a természet erői- mintegy hasonlóan a szárnyakhoz. Uszonyai a vizsgált példányban 1,9 méter hosszúságúak voltak, annak ellenére, hogy az egész állat csak 1,65 méter hosszú volt. A leírás felidézhet egy félelmetes ragadozót képzeletbeli vetítővásznunkon, de tekintettel a hatalmas szájra és a pici apró fogakra, a kutatók úgy gondolják, hogy nem vadászott félelmetes rokonaihoz hasonlóan, hiszen planktonevő volt.

Úgy gondolják, hogy az A. milarcae körülbelül 93 millió évvel ezelőtt úszkált az óceánban. Néhány jellemzője megegyezik a fennmaradt nyílt tengeri cápákéval, (a farokúszója), valamint a bálnák- és a tigriscápáknál jól fejlett felső lebényével. Anatómiailag ötvöződnek a vonásai  mind a cápákkal , mind a rájákkal.

Forrás: IFLScience!

A titokzatos homoki macska
Yeo Bee Yin miniszterelnök kijelentette , hogy Mal...
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. május 08. szombat

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/