Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Leonardo da Vinci élete

 Leonardo da Vinci élete

 A festőként, szobrászként, költőként, íróként, építészként, feltalálóként, anatómusként és hadmérnökként is ismert Leonardo da Vinci az olaszországi Vinci melletti Anchianóban, 1452. április 15-én született egy parasztleány és a város jegyzője törvénytelen gyermekeként.

Alapfokú iskoláit szülővárosában végezte. 1469-ben ( mások szerint 1466-ban) Firenzébe utazott, ahol belépett Andrea del Verrocchio szobrász-ötvös-festő műhelyébe gyakornoknak, ami egyfajta „művésziskola" is volt. Itt sajátította el a vázlatkészítés, a festészet és a szobrászat alapvető technikáit. 1473-ban belép a Szent Lukács-egyesületbe. Erre az évre datálható első, teljes bizonyossággal neki tulajdonítható rajza is, amely az Arno folyó völgyét ábrázolja. Első festménye Verrocchio: Krisztus keresztelése c. munkájának angyalfigurája. Amikor mestere megbízta ennek az angyalnak megfestésével a „Krisztus megkeresztelése" c. munkáján, Leonardo sokkal jobbat alkotott, mint a gazdája. Állítólag Verrochio morgolódott, hogy soha többet nem fest, ha egy fiúcska képes legyőzni.

A reneszánsz géniusz kiválóan játszott lanton, olyannyira, hogy amikor Milánóba, Lodovico Sforza herceg udvarába került, nem tudósként vagy művészként, hanem zenészként mutatták be. Elbűvölő, társaságkedvelő, jóképű ember volt, így igen sok kapcsolatnak örvendhetett.

Madonna Benois (Madonna virággal) (1475-1478)

 Az egyre sikeresebb ifjú festőt 1478-ban bízták meg a firenzei Signoria San Bernardo kápolna oltárképének megfestésével.

Bár Leonardót elsősorban festőként ismerjük, feltehetően egyetlen önarcképet sem hagyott az utókorra. Leonardo leghíresebb festménye a Mona Lisa, amelyen 1503 és 1506 között dolgozott. A legenda szerint ebből két évet vett el a nőalak rejtélyes mosolyának megalkotása. A Vasari életrajzban olvashatjuk azt is, hogyan készült talán leghíresebb munkája, a Mona Lisa. A mester zenészeket és bohócokat szerződtetett, hogy szórakoztassák modelljét. Ugyanis a szájat folyamatosan a mosoly íveként akarta látni.

Leonardo da Vinci festményei az ember és a természet részleteinek pontos megfigyelését tükrözik. Rendkívül precízen tanulmányozta az emberi test arányait, az anatómiát és az arckifejezéseket. 

A Madonna és a Gyermek motívumának ez az ábrázolási módja teljesen új és eltér a két figura bemutatásának akkoriban uralkodó szigorú sémájától. A Madonna viselkedése itt annyira természetes, hogy minden anya könnyen azonosulni tud vele és érzéseivel. Ily módon Leonardo eléri, hogy az emelkedett vallási témájú kép hozzáférhetõ lesz mindenki számára, de ez a vallásosság a legegyszerûbb hétköznapi élethez kötõdik. ( . ( forrás: http://virtualis.sk-szeged.hu/)

 Leonardo da Vinci élete első és második firenzei, illetve milánói korszakra tagolódik. Kisebb megszakításokkal e két város volt az otthona, alkotásainak színtere. 1513-ban három évre Rómába utazott. X. Leó pápa kívánságára matematikával és tudományos ismeretekkel foglalkozott. Élete utolsó éveit a Milánót visszahódító I. Ferenc francia király meghívására Cloux kastélyában töltötte.

Keresztelő Szent János

 A Keresztelõ Szent János Leonardo da Vinci utolsó remekmûve, amelyet halála elõtt három évvel festett. A szent megvilágított alakja a homályból bukkan elõ. Nehéz meghatározni a ráesõ fény forrását. Sõt mi több, a figura rajza észrevehetetlen, ebbõl eredõen a kontúrjai megfoghatatlanok.

Lényegében Keresztelõ Szent János az ideális, az átlagembernél tökéletesebb, ezért annak boldogtalanságától mentes, ideális embertípusról szõtt vágyak megtestesítõje. ( forrás: http://virtualis.sk-szeged.hu/)

Leonardo nevéhez számos találmány kötődik: a reneszánsz tudós többek között légcsavart, repülő- és vízkiemelő szerkezetet, katapultot és tankot is tervezett. Sőt a tengeralattjárót, a békauszonyt és a búvárruhát is megálmodta. Mechanikus szerkezetei a kétkezi munkát segítették. Tervezett posztóvágót és nyomdagépet, desztillálót és forgatható tetejű szélmalmot egyaránt. Anatómiai kutatásai révén ismerte és lerajzolta a szemlencsét, a látósugarat, lencséket, szemüvegeket, tükröket tervezett.

Szent Anna harmadmagával

 Élete során szokásává vált, hogy tanulmányait aprólékosan feljegyezze, lerajzolja füzeteiben. Táplálta a szüntelen kíváncsiság. Ha valamely kérdéssel foglalkozott, akkor annak minden részletét meg akarta érteni. Például rendkívül izgatta a repülés: Hogyan repülnek a madarak? Ehhez látnia kellett a madár testének anatómiáját. Mivel szerette az állatokat, nem ölte meg őket, szigorúan vegetáriánus volt. Elhullott madarakat boncolt fel, hogy a test szerkezetét megvizsgálja.

Sokat tanulmányozta, hogyan lehet ábrázolni a háromdimenziós tárgyakat sík felületen: amikor azok közelebb vagy távolabb, és amikor erős fényben vagy félhomályban vannak.

Még a hírhedt Cesare Borgia is a munkáltatója volt, katonai mérnökként dolgozott neki. Egy híd tervezése kapcsán Niccolo Machiavellivel is kapcsolatba került. Az ő segítségével kapott megbízást az anghiari csata festésére.

  Leonardo da Vinci 1503- ban elkezdett, majd félbehagyott és azóta elveszett festménye. Gyakran hivatkoznak rá úgy mint az „elveszett Leonardo". Egyes feltételezések szerint a festmény a firenzei Palazzo Vecchioban az Ötszázak termének egyik freskója alatt található. A terem falán ma Giorgio Vasari freskója látható a marcianói csatáról. Vasari, hogy megőrizze Leonardo befejezetlen művét, a freskót vékony fallal takarhatta el, és erre festette rá a ma is látható saját művét.

Leonardo da Vincinek tulajdonítja egy olasz művészettörténész a londoni Viktória és Albert Múzeumban lévő The Virgin with the Laughing Child című, Szűz Máriát a nevető gyermekével ábrázoló szobrot, amelyet eddig a 15. századi mester, Antinio Rossellino alkotásának tartottak. Ha feltevése igaz, ez az egyetlen szobor, amely fennmaradt a reneszánsz mestertől.

 Számtalan szoborhoz készült rajz és vázlat maradt ránk. Leonardo da Vinci szobrai közül mégis kevés valósult meg. Nem készült el a Sforza-emlékmű, mint ahogy Trivulzio zsoldosvezér lovas szobra sem. Az ágaskodó ló kompozíciója mindig is vonzotta Leonardo képzeletét. Az a kis bronzszobor, amely feltehetőleg I. Ferenc francia királyt ábrázolja a budapesti Szépművészeti Múzeum tulajdona.

Leonardo da Vinci művei közül több is befejezetlen maradt. Talán, mert egyszerre számtalan dologgal foglalkozott, vagy mert mindig a tökéletességre törekedett.

Kétségkívül Leonardo da Vinci munkássága szülte a világ valaha készült legikonikusabb műveit. Hogy miért nem szerepel közülük egy sem a világ legdrágább festményei között? A válasz egyértelmű: mert Leonardo da Vinci munkássága és annak gyümölcsei felbecsülhetetlen értékűek. Élete egy olyan korszakban bontakozhatott ki, amely a művészet varázsában élt. Munkássága az itáliai reneszánsz idején teljesedett ki.

Leonardo a reneszánsz embereszményt testesítette meg, aki sokoldalúságával a tudományokban és a művészetekben is jártas volt. A róla szóló írásoknak könyvtárnyi irodalma van. Leonardo da Vinci munkássága mai ésszel felfoghatatlan. Élete, festményei, rajzai, találmányai mind a mai napig csodálattal töltenek el mindenkit.

A fénysebesség mérése
Legek az állatvilágban - a lajhár
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 19. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/