Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Lehetséges- e tudattal rendelkező számítógép megépítése?

 Lehetséges- e tudattal rendelkező számítógép megépítése?

 Számos fejlett mesterséges intelligencia projekt azt állítja, hogy egy tudatos gép felépítésén dolgoznak , azon az elképzelésen alapulva, hogy az agyi funkciók csupán multiszenzoros információkat kódolnak és dolgoznak fel . Feltételezzük tehát, hogy miután az agyi funkciókat megfelelően megértettük, lehetővé lehet tenni, hogy beprogramozzuk őket egy számítógépbe. A Microsoft nemrégiben bejelentette, hogy 1 milliárd dollárt költ egy projektre , melyben éppen ezt teszi.

Mindeddig azonban a szuperszámítógép agyának építésére irányuló kísérletek eredményei még csak nem is közelítették meg a "tudatos" jelzőt. A több milliárd dolláros európai projektet, amely 2013-ban indult, ma már nagyrészt megbukottnak tekintik . Ennek az erőfeszítésnek az eredménye inkább hasonló, de kevésbé ambiciózus projektnek tűnik az Egyesült Államokban, melyben új szoftver eszközöket fejlesztett ki a kutatók számára az agyadatok tanulmányozására, ahelyett, hogy az agyat szimulálták volna.

Egyes kutatók továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy az idegtudomány szimulálása a számítógépekkel az út. Mások , ezeket az erőfeszítéseket kudarcra ítélik, mert nem hiszik, hogy a tudat kiszámítható . Alapvető érvük az, hogy az agy az élmény több összetevőjét integrálja és tömöríti, ideértve a látást és az illatot is - amelyek egyszerűen nem kezelhetők úgy, ahogy a mai számítógépek érzékelik, feldolgozzák és tárolják az adatokat.

A tudatos ember tisztában van azzal, amit gondol, és képes leállítani, egy dologra gondolni, majd másra is figyelni - függetlenül attól, hogy hol volt a gondolat kezdeti szakaszában. De ezt a számítógép nem tudja megtenni.

A német kvantumfizikus, Werner Heisenberg még Turing munkája előtt megmutatta, hogy van egyértelmű különbség a fizikai esemény természetében és a megfigyelő tudatos ismeretében. Erwin Schrödinger osztrák fizikus úgy értelmezte, hogy a tudatosság nem származhat olyan fizikai folyamatból, mint egy számítógép, amely minden műveletet az alapvető logikai érvekre redukál. Ezeket az állításokat megerősítik az orvosi kutatások, amelyek szerint az agyban nincsenek olyan egyedi struktúrák, amelyek kizárólag a tudatot kezelnék.

Mindez arra késztette Semir Zeki idegtudós tudósítót, hogy arra a következtetésre jusson, miszerint "a tudatosság nem egység , és ehelyett sok tudat van, amelyek eloszlanak az időben és a térben". Az ilyen típusú korlátlan agykapacitás nem olyan kihívás, amellyel egy véges számítógép valaha is képes lenne megbirkózni.


Forrás: livecience.com

Mindenki fája
Született egy kis tapír
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 19. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/