Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

LarvalBot : a korallzátonyok megmentője

Kép: video-images.vice.com

 LarvalBot : a korallzátonyok megmentője

 A korall zátonyok harcolnak az éghajlatváltozás ellen. Az éghajlatváltozás harcol velünk. Meg kell mentenünk zátonyainkat.

Ahogy egyre több zátonyunk tűnik el - a szennyezés, a túlhalászás és a globális felmelegedés mámorító keverékétől -, elveszíti képességét, hogy helyreállítsa önmagát. 

De nem kell félni, a technológia az oldalunkon áll. A közelmúltban két ausztrál egyetem fejlesztette ki a LarvalBotot - a hőst (vagy inkább robotot), amelyre óceánjaink vágynak. A táska méretű LarvalBot lárvákkal tölti fel a zátonyokat, segítve a hiányzó algák pótlását. Kicsi… de fürge. 

 A korallok fehéredése akkor fordulhat elő, ha a túl meleg a víz hőmérséklete ami miatt ki kell üríteniük a fotoszintetikus algáikat, amelyek szimbolikusan lakják a korallszöveteket, és energiájukat akár 90 százalékban is ellátják . Ezen organizmusok nélkül a korallok fehérnek és csontszerűnek tűnnek. Hiányuk a korallokat sebezhetővé teszi a halandósággal szemben. A 2016-os óceáni kánikula a Nagy-korallzátony körül a korallpopuláció 30 százalékának tömeges pusztulásával járt.

Kép: media.kasperskydaily.com

 2016 -ban az ausztrál Southern Cross Egyetem tudósai koralltojásokat és spermát gyűjtöttek a Nagy -korallzátonyról az éves novemberi ívási esemény során. Az ívást egymillió koralllárvává tenyésztették, és visszavitték őket a természetes környezetükbe, ahol 100%- ban  túlélt és tovább növekedett.

Most ugyanezek a tudósok a Queenslandi Műszaki Egyetem és a Great Barrier Reef Foundation szakértőivel együtt hasonló IVF (in vitro trágyázás) technikákat alkalmaznak a veszélyeztetett zátony robotszerű megtermékenyítésére. A csapat állítása szerint a robotok hatékonyabban tudják megtermékenyíteni a zátonyokat, mint az emberi búvárok .

A farkas és a számolás…
WC-papír folyosón született baba
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. december 08. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/