Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Kutatók önszerveződő halrobotokat hoztak létre

Kép: www.wissenschaft.de

 Kutatók önszerveződő halrobotokat hoztak létre

 A kutatók olyan víz alatti robotokat fejlesztettek ki, amelyek képesek utánozni a halak összetett rajrajzát. A "Bluebots" automatikusan szinkronizálja a mozgásokat anélkül, hogy kívülről kellene irányítani őket. A koncepció olyan víz alatti robotokból álló egységek kifejlesztéséhez vezethet, amelyek kíméletesen és rugalmasan kutatják az érzékeny ökoszisztémákat. Mintaként a halrobotokat az állatok rajrajzainak kutatására is fel lehet használni, állítják a kutatók.

 Számos állatfajnál az egyének úgynevezett asszociációkat hoznak létre, és elképesztő kollektív viselkedést alakítanak ki. Az ilyen csoportok összetett, szinkronizált reakciókat mutatnak, amelyek segítenek nekik megtalálni az ételt vagy a ragadozók előli elmenekülést A legegyszerűbb példák erre a viselkésre a vízben háromdimenziósan mozgó halak. A különlegességük abban rejlik, hogy egyetlen állat vagy egy speciális csoport sem vállalja a vezetést, és nincs célzott kommunikáció sem.A néha meglepően összetett kollektív viselkedés viszont az úgynevezett implicit koordinációból ered. Ez azt jelenti, hogy egyes halak a szomszédaiknál látottak alapján hozzák meg döntéseiket.

Az egyének finom válaszai a közösség válaszaihoz vezethetnek, amelyek fontos célt szolgálnak a közjó érdekében. A megfelelő viselkedési jelenségeket raj intelligenciának is nevezik. Ez a fajta decentralizált, autonóm önszerveződés és koordináció régóta elbűvöli a tudósokat, különösen a robotika területén. Már sikeres próbálkozások voltak a raj vagy a csoport viselkedésének szimulálására robotok segítségével. Ezek azonban olyan egységek voltak, amelyek kétdimenziós környezetben mozogtak a felületeken. A Harvard Egyetem Florian Berlinger által vezetett kutatóinak koncepciója most hódítja meg a víz háromdimenziós terét - a halak rajzásának viselkedését szimulálja.

 A „kék robot" néven ismert egységek kifejlesztésekor, amelyek a robotok úszó raját képezhetik, a tudósok a természetes modellekre orientálódtak: a robotoknak vannak uszonyaik és meghajtórendszereik, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy három dimenzióban mozogjanak a vízben.

A spártai nevelés
112 évig él a világ legtovább élő édesvízi hala: I...
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 25. kedd

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/