Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Kutatók megalkottak egy mikrochippet, amely lehetővé teszi, bénult emberek számára, a gondolattal való irányítást számítógépen

Kép: IFLScience!

Kutatók megalkottak egy mikrochippet, amely lehetővé teszi, bénult emberek számára, a gondolattal való irányítást számítógépen 

m Csak az USA-ban körülbelül 5,4 millió ember él jelenleg valamilyen bénulással. Gyengítő állapot, amely megakadályozza az embereket sok egyszerű napi feladat elvégzésében, részleges vagy teljes bénulás miatt.

 Egy megjelent új tanulmányban a Melbourne-i Egyetem kutatói bemutattak egy olyan technológiát, amely lehetővé teheti a betegek számára, hogy az elméjükkel irányítsák a számítógépeket. Mindezt egy gémkapocs méretére tömörített eszköz teszi lehetővé, a felső végtag bénulásban szenvedő emberek esetében. A korábban lehetetlen feladatok elvégzése, most végre számukra is elérhetővé vált. Ilyenek például az SMS-ek küldése, e-mail küldés és böngészés az interneten.

A tanulmány két amyotróf laterális szklerózisban (ALS) szenvedő személyt ír le, akik műtéten estek át, hogy beültessék a készüléket az agyukba. Helyreállításuk után az eszközt egy szemkövetővel együtt számos számítógépes feladat végrehajtására használták, hogy lássák, mennyire hatékony a rendszer.

Az ALS, más néven Lou Gehrig-kór és motoros neuron betegség, az idegrendszer progresszív betegsége, amely lassan befolyásolja az izmok motoros irányítását, és végül megszünteti a beszéd, az evés és a lélegzés képességét is.  Stephen Howking professzor is ezzel a betegséggel élt együtt, számítógépes fordítóra támaszkodva kommunikált, amelyet kismértékű arcrángások irányítottak. Bár ez jól működött, és lehetővé tette Hawking professzor számára, hogy továbbra is megossza munkáját, reméljük, hogy a számítógéppel való közvetlen kapcsolódás lehetővé teszi a betegek számára, hogy a napi feladataik nagyobb részét könnyebben el tudják végezni.

Az eszköz egy kicsi, vezeték nélküli implantátum, amely kapcsolódik az egyén agyához, és a kurzor mozgatására szolgáló szemkövetővel kombinálva, lehetővé teszi a számítógép közvetlen irányítását kéz használata nélkül. Az eszköz beültetéséhez egy kis kulcslyuk bemetszést végeznek a nyakban, és a chipet közvetlenül az orrmelléküregek fölé helyezik be, az elsődleges motoros kéreg mellett.

Forrás: IFLScience!

Kép: IFLScience!
Egérfagyi
Esőmese
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 19. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/