Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Kutatók létrehoztak egy apró, az emberi hajszélességnél kisebb mikrobotot

Kép: IFLScience

 Kutatók létrehoztak egy apró, az emberi hajszélességnél kisebb mikrobotot

 Az 1960-as években a  Fantastic Voyage könyvben és filmben egy embercsoport össze van zsugorodva, hogy egy tudós véráramában miniatűr tengeralattjárót irányíthassanak, hogy eltávolítsák a potenciálisan halálos vérrögöt. Lehet, hogy hamarosan mindez valósággá válhat, hiszen a hanghullám és mágneses mezők által hajtott apró robotok ugyanezt csinálhatják, remélhetőleg minden kitérő nélkül.

Az a gondolat, hogy az emberi haj szélességénél kisebb robotokat használjanak a testben jelentkező problémák megoldására, a tudósoknak nagy álma volt egy ideje. Nem meglepő, hogy az akadályok félelmetesek, ideértve a részt vevő robotok lassúságát is, és hogy a prototípusokat nehéz irányítani olyan felületek közelében, mint például az erek falai. Ez a fő probléma, mert a falak közelében a véráramlás a leggyengébb.

 Dr. Amirreza Aghakhani a Max Plank Intelligens Rendszerek Intézetéből korai modellt készített egy lehetséges megoldásról, levegőbuborék csapdájával a robot testén. Azon a tárgyon kívüli hanghullámok, amelyeken a robot mozog, sokkal gyorsabb sebességgel hajtja végre, mint a többi hasonló célokat szolgáló gép.

A Nemzeti Tudományos Akadémia folyóiratában Aghakhani leírja a 3D-mikronyomtatást, amely kissé hasonlít az R2D2 felső felére, 25 μm-re. Az alsó rés lehetővé teszi, hogy légbuborék képződjön, amikor folyadékba helyezik. Az elülső uszony stabilitást biztosít, és a bot a spirál helyett a kívánt irányba mozog.

Az Akhakhani készülék hajtóerejét a légbuborékot rezgő hanghullámok biztosítják, miközben a külső irányát mágneses nikkel filmmel bevonva és külső mágneses terek alkalmazásával irányítja. Noha véletlenszerűen elindul, a hanghullámok alkalmazása miatt elcsúszik, így sík fenekének az üvegszubsztrátum felé kell orientálódnia, itt helyettesítve az erek falát.

A legtöbb baktérium még kisebb, mint az Aghakhani és mások által létrehozott mikrobotok, és saját hatalmuk alatt mozognak. Az eddigiek alapján azonban messze vagyunk attól, hogy építsünk olyan méretű tárgyakat, amelyek fedélzeti energiaellátása elég nagy ahhoz, hogy a szükséges sebességgel működhessenek. Következésképpen az emberi testbe történő befecskendezéshez elég kicsi gépek, általában energiaforrásaikat hagyják el, és az energiát elektromos vagy mágneses terek továbbítják.

Aghakhani nem az első, aki megkísérelte az akusztikus hullámok használatát, de a korábbi kísérletek olyan problémákba ütköztek, hogy közelebb kerülnek annak a hajónak a falaihoz, amelyen keresztülhaladnak.

hanghullámok miatt a bot megfelelő irányba fordul a hordozóhoz, így a kívánt módon mozoghat. Akhakhani et al./PNAS
Olvadó hóember
A fénysebesség mérése
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. június 14. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/