Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Deni, Dini és Dönci kalandjai 4

Kovács Ivett: Deni, Dini és Dönci kalandjai 4

Kovács Ivett: Deni, Dini és Dönci kalandjai

A nyári tábor végén a gyerekek élményekben gazdagon indultak haza. A szőke, kékszemű fiúcskára Petire, különösen nagy hatással volt a barlanghoz tett kirándulás. Hazaérve, csak mesélt és mesélt…

− Képzeld anya, a barlangnál láttunk denevéreket, mikor a fejünk felett cikáztak. Az erdőben megfigyeltük a madarak hangját és utánozni próbáltuk őket. Nagyon sokat nevettünk. - Vett egy nagy levegőt és folytatta.
− Kata néni felolvasta Az erdő fohászát, és megkérdezte, hogy ki milyen erdei élőlény bőrébe bújna. Én denevér szerettem volna lenni. Anya, a születésnapomon öltözhetek denevérnek? Varrsz nekem denevér ruhát?

 − Igen varrok neked denevér ruhát, amit felvehetsz a születésnapodon. – felelte Peti anyukája.

− Apa, te tudtad, hogy a sötétben a denevérek azért nem repülnek neki a barlang falának, mert a kibocsátott, majd visszaverődő ultrahangot érzékelik füleik segítségével?
− Igen olvastam erről.
− Hümm…hümm…, nem jut eszembe, de Kata néni mondta, ezt hogyan nevezik.
− Echolokációnak.
− Ezt mondta Kata néni is. Köszi apa, most már megjegyzem. E-cho-lo-ká-ció. Echo-lokáció. Echolokáció. - Ismételgette.
Peti szülei látták a híradásokban, hogy a Duna-Ipoly Nemzeti Park denevérhálózást és gyűrűzést tart, ahová várják az érdeklődőket. Megbeszélték, hogy akár mind a hárman elmehetnének erre a programra.
Másnap elmondták Petinek az ötletüket, aki nagyon örült és a reggeli befejezése után sietett vissza a szobájába, hogy folytassa a rajzolást.
Peti nagyon izgatott volt, minden reggel mondta anyukájának, hogy mennyit kell még aludniuk a denevérgyűrűzésig. Két hét múlva elérkezett a várva várt nap. Anyukájával szendvicseket készítettek, teát főztek és kulacsokba töltötték. Meleg pulcsit, fejlámpát is tettek a hátizsákokba. Amikor az apukája haza érkezett, az összepakolt csomagokat a kocsiba rakták és elindultak.
− Apa oda fogunk érni időben? Tudod mit fogunk ott csinálni? – kérdezgette apukáját.
− Ne aggódj Peti, ott leszünk időben. Egy adott gyülekező pontra kell mennünk és ott elmondanak nekünk minden szükséges információt.
− Rendben. – mondta Peti.
Mikor megérkeztek, a nemzeti park szakemberei csoportokba osztották őket. Petiék Marci bácsihoz kerültek, aki elmondta a tudnivalókat. Peti csillogó szemmel nézte Marci bácsit és nagyon figyelt minden szavára, mert tudta, hogy a körülöttük lévő környezetre és a denevérekre vigyázni kell.
A szürkület beállta előtt a barlangtól kellő távolságra egy bővizű dagonyánál, feszítették ki a denevérfogó hálókat, hogy ne zavarják meg a szálláshelyükön a kis emlősöket. A dagonya körül sok rovar volt, ami oda vonzza őket és itt volt lehetőségük inni is. Szürkületkor elindultak vadászni, így tett Deni, Dini és Dönci is. A barlangból kiérve a néhány száz méterre lévő dagonyához vették az irányt.
Marci bácsinak rövid idő alatt feltűnt Peti lelkesedése és oda hívta magához, hogy segítsen neki. Peti nagyon boldog volt, hogy ilyen közel kerülhet a denevérekhez.
A gyűrűző naplóban elsőként beírták a gyűrűzés helyét és a felállított háló helyének adatait, a gyűrűzés idejét és az időjárási körülményeket.
A hálót negyedóránként ellenőrizték és Marci bácsi gyors és óvatos mozdulattal szabadította ki a háló laza zsebébe pottyant és belegabalyodott denevéreket. A mérésekig egy jól szellőző vászonzacskóba rakták őket.
A mérés során feljegyezték a denevér fajtáját, a nemét, a korát és a mért adatokat: az alkar hosszát és az állat tömegét. Nagy odafigyeléssel felhelyezték az egyedi azonosítóval ellátott gyűrűt és beírták a számát.
Ez nagyon tetszett Petinek, hiszen az iskolában mindig megdicsérték precizitása miatt. Itt is hamar megjegyezte, milyen lépések következtek egymás után.
Marci bácsi az egyik denevért a szabadon engedése előtt oda tartotta Petinek, hogy óvatosan megsimogathassa. Peti puhán érintette. Marci bácsi felemelte a kezét, nyitott tenyeréből engedte, hogy elrepüljön a kis állat.
Elsőként Deni és Dini tértek vissza a barlanghoz, felcsimpaszkodtak a kedvenc sziklacsücskükre és várták társukat. Látták, hogy Dönci belerepült a hálóba és nagyon megijedtek, mert nem tudták, mi történhetett barátjukkal. A lazán lógó zsebből Marci bácsi másodpercek alatt kiszabadította, de a kis vízi denevér nem kapott gyűrűt, mert még fiatal volt.
− Majd a következő találkozásunkkor kapsz gyűrűt barátom. – mondta Marci bácsi, közben felemelte kezét és elengedte őt.
Dönci hamar visszaérkezett a barlanghoz és csatlakozott az ikrekhez egy kis lógásra a sziklacsücskön. Örült, hogy láthatja két jó barátját. Összedörzsölték szárnyaikat és az alvóhelyükre együtt repültek be a szokásos útvonalukon.
Az este igazán izgalmas volt Peti és a három kis denevér számára, így szenderültek álomba. 

A maci és a gombóc
Dió Magazin - 2021 - December
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 19. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/