Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Deni, Dini és Dönci kalandjai 1.

Kovács Ivett: Deni, Dini és Dönci kalandjai 1.

Kovács Ivett: Deni, Dini és Dönci kalandjai

A Gerecse hegység Pisznice-hegyének meredek, sziklás, napsütötte déli oldalából nyílik a Pisznice-barlang. Ez az a barlang, ahol történetünk szereplőinek élete és kalandjai kezdődtek.

Egy júniusi napon a barlangot körül ölelő tölgyfák között csak úgy nyüzsgött élet. Az erdei szellő táncát járta a fák leveleivel, és lágyan simogatta a virágok szirmait. A méhek döngicséltek és a szorgos hangyák az erdő mélyén rendezett sorokban meneteltek.

Mindeközben a barlangban a nőstény denevérek a Ferde kürttő védett részébe húzódtak. Plecotus, a barna hosszúfülű-denevér és Myotis, a vízi denevér mama közel egymáshoz kapaszkodtak fel a barlang mennyezetére és megszülték kicsinyeiket. Először a barna hosszúfülű-denevér ikrek, Deni és Dini és nem sokkal később Dönci a vízi denevér jött világra. A kis denevérek nem is sejtették, hogy mennyi kalandot fognak átélni együtt a csend világának rejtekében és a felszíni világban egyaránt. A picik lelkesen, kicsinyke karmaikkal anyukájuk mellkasára felkapaszkodva enni kezdtek. Deni lassan, komótosan. Dini gyors tempóban, amit megevett az már a pocakban van, gondolta magában a kis falánk. Dönci, Denihez hasonlóan nem sietett. A falatozás után, anyukájukhoz bújva mély álomba szenderültek.

Az alkony beálltával Myotis és Plecotus mama az újszülöttekkel a testükön vadászni indultak. Fel és alá cikáztak a barlang bejárata körül, elkapva a szúnyogokat és a lepkéket. Hajnalban a vadászat befejeztével, visszatértek a barlangba. A kolónia többi tagja is megérkezett és kis idő múlva minden elcsendesült.

Pár hét múlva Deni, Dini és Dönci súlya szépen gyarapodott, ezért az anyukák kicsinyeiket a Denevér bölcsiben hagyták, már nélkülük mentek vadászni. A fiúk több alkalommal egymás mellé kerültek és Dönci állandó ficergése felkeltette az ikrek figyelmét.

− Vajon miért teszi ezt? – kérdezte Dini.

Deni elgondolkodott.

− Ő ilyen – rántott egyet a jobb vállán.

− Csináljuk mi is − vágta rá Dini.

− Rendben – egyezett bele Deni.

Nevettek.

A többi denevér számára izgágák voltak a fiúk, jobbnak látták ha kicsivel távolabb költöznek. Így már a kis csapat nyújtózkodhatott, mosakodhatott és ficereghetett kedvére, anyukáik óvó tekintete mellett.

Születésük után nyolc héttel a kis denevérek már önállóan vadásztak és elég nagyok voltak ahhoz, hogy különböző kalandokba vágjanak bele. Elhatározták, hogy leselkednek picit, hogy kiderítsék mik azok a néha felbukkanó fények a barlang járataiban. A tervezgetés közben nagyon elálmosodtak. Nyújtózkodtak egyet.

− Legközelebb − ásította Dönci.

Róka móka
Mese a rózsabokorról

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. szeptember 22. kedd

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/