Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Kolumbia vízilovai veszélyt jelentenek az ország vízi ökoszisztémájára

 Kolumbia vízilovai veszélyt jelentenek az ország vízi ökoszisztémájára

Nem először hallunk arról, hogy egy diktátor invazív fajokat telepít egy ország ökoszisztémájába, csakis saját kedvtelése okán. A volt román diktátor Nicolae Ceausescu a grizzly medvék megszállottja volt, s most arról olvashatunk a külföldi híradásokban, hogy Pablo Escobar kedvtelésből tartott vízilovai veszélyt jelentenek a tavak élővilágára. 

Bármennyire is hihetetlen, de még az oroszlánoknál is veszélyesebb ez az állat, amelyek szülőföldjükön évente több , mint 500 embert ölnek meg.

 A tudósok először vizsgálták meg a Dél-Amerikában hátrahagyott vízilovakat, amióta a hírhedt kábítószer-uralkodó birodalma összeomlott. Nem meglepő, hogy a szembeszökő invazív fajok csúnya hatással voltak a kolumbiai vízi ökoszisztémára.

Tehát az első kérdés, amit feltehetünk: mit keresnek vízilovak, a Szaharától délre fekvő Afrika őshonos fajai Kolumbiában, és mi köze van ezeknek Pablo Escobarhoz?

Amikor Escobar kábítószer-kartellje magasan virágzott, a "kokain királya" a vérrel festett pénzének egy részét orrszarvúkba, zsiráfokba, zebrákba és vízilovakba  fektette egy privát állatkertben. Amikor 1993-ban meghalt, az állatok nagy részét áthelyezték, azonban a vízilovak túl makacsnak és agresszívnek bizonyultak a költözéshez. Ők Escobar korábbi birtokán maradtak, és végül vadon élő populációt képeztek a közeli tavak és a Magdalena folyó körül. 

Az Ecology folyóiratban a kolumbiai és a kaliforniai San Diego Egyetem kutatói befejezték első tanulmányukat arról, hogy ez az invazív faj hogyan befolyásolta a helyi ökoszisztémát. Két év alatt a csoport rendszeresen leolvasta a vízminőséget, az oxigénszintet és a stabil izotópjelzéseket, majd összehasonlította azokat a víziló nélküli tavakkal.

A fő probléma az ürülékük. Amikor a víziló széklete elsüllyed a folyómederig, hatékonyan elkezd működni erős műtrágyaként. Ez a víz algáinak és baktériumainak fellendülését okozza és ártalmas algavirágzást is eredményezhet .

"Ez az egyedülálló faj nagy hatással van ökoszisztémájára natív ( természetes) afrikai körzetében, és azt tapasztaltuk, hogy hasonló hatású, ha egy teljesen új kontinensen telepednek meg, egy teljesen más környezetben. 

 „Azt találtuk, hogy a tavak akkor termelékenyebbek, ha vízilovak vannak benne. Ez megváltoztathatja az algák és baktériumok fajtáját, és olyan problémákhoz vezethet, mint  a túlzott algatermelés, ami a vörös árapályhoz hasonló káros algavirágzásokhoz vezethet. "

Mi is a vörös árapály?  Előjelek nélkül, vöröses barna alga lepi el a part menti területeket, eldugítva a vízvezetékeket, megmérgezve a halakat és gyakran embereket is.

A kutatók hozzáteszik, hogy a víziló populációja csak tovább fog növekedni. Néhány becslés szerint Kolumbiában az elkövetkező évtizedekben potenciálisan több ezer egyed lehet. 

Forrás: IFLScience

Kép: IFLScience
2019- es újítások: Személyes edzés a nappaliban, a...
19. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál eredményei
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. november 26. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/