Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Középiskolások fedeztek fel négy új bolygót, köztük egy Szuper- Földet

Kép: IFLScience!

 Középiskolások fedeztek fel négy új bolygót, köztük egy Szuper- Földet

 A tizenhat éves Kartik Pingl é és 18 éves Jasmine Wright részt vett az Asztrofizikai Központ hallgatói kutatói mentorálási programjában (SRMP) négy exobolygót fedeztek fel a TOI-1233 csillag körül így  a legfiatalabb emberek közé tartoznak azok között , akik valaha is felfedeztek egy égitestet.

"Arra gondoltunk, hogy az idő múlásával megváltoznak a fények" - magyarázta Pinglé "Van egy elképzelés, mely szerint,  ha a bolygó áthalad a csillagon, vagy elhalad előtte, akkor [időszakosan] eltakarja a csillagot, és csökkenti annak fényerejét."

Dr. Tansu Daylan mentor elmondása szerint: " a bolygók ugyanazon anyaglemezről származnak, ugyanazon csillag körül, de végül különböző bolygókká válnak, különböző lesz az atmoszférájuk és eltérő az éghajlatuk, a különböző pályák miatt. Azon vagyunk, hogy megfejtsük a bolygóképződés és az evolúció alapvető folyamatait a bolygórendszerben."

A jelenlegi elképzelés az, hogy a bolygók egy csillagköd szétesésekor születnek. A csillagköd anyagának egy része, az összesűrűsödés miatt annak közepén protocsillaggá válik, a többi része pedig hatalmas por és gázfelhőként kering körülötte. Ez utóbbit hívjuk protoplanetáris korong.  A porhalmaz egy része egyes helyeken a térben összesűrűsödik, és a tömegvonzás hatására gömbbé formálódik. Miután egy születő bolygó átlép egy bizonyos méretet (kb. a Hold átmérőjét), olyan nagy lesz a vonzáskörzete, hogy egyre több porrészecskét vonz magához, és egyre gyorsabban gyarapítja saját anyagát. A kisebb anyagcsomók (ha sok van belőlük), a központi gravitációs pont körül keringve egymásnak ütköznek és összetapadhatnak, ezáltal nagyobb anyagcsomók jönnek létre, amik végső soron bolygókká alakulhatnak.

A gomba alatt
Az igazságos király
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 25. kedd

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/