Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Környezettudatosság a mindennapokban

Környezettudatosság a mindennapokban 

Környezettudatosság a mindennapokban

Az emberek által elfogyasztott áruk által okozott negatív környezeti hatások a világon mindenütt érezhetőek. Az erőforrás-kitermelés, az előállítás, a feldolgozás és a szállítás a világ más régióira is kifejti hatását.

Étkezési és ivási szokásaink jelentős terhet rónak a környezetre. Ezeket részben közvetlenül, az üzletekbe való utazással, a tárolással, a főzéssel és a hulladéktermeléssel okozzuk. Ami még ennél is fontosabb, léteznek közvetett, az élelmiszerek termeléséhez, feldolgozásához és szállításához köthető hatások is.

Egyre nagyobb számban vásárolunk olyan elektromos és elektronikai árucikkeket, mint a TV-k, személyi számítógépek, laptopok, mobiltelefonok és konyhai eszközök, sőt, ezeket gyakrabban is cseréljük le. A háztartási villamosenergia-fogyasztás szintén növekvőben van. Otthonaink energia hatékonyabbá válnak, ugyanakkor nagyobb otthonokat építünk kevesebb ember számára. Így a helyiségek fűtésére használt energia mennyisége csak lassan csökken. Minden európai polgár évente átlagosan 445 kg háztartási hulladékot dob el.

A személygépkocsik és a légi járművek forgalma továbbra is növekvőben van, ami az energiafogyasztásnak, valamint az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának a fokozódásával jár együtt. A fokozott személygépkocsi-forgalom a légszennyezés egyik jelentős oka, emellett felelős a városok zajproblémáiért is. Az új, ritkán lakott városi területeken való élet felé mutató jelenlegi tendencia a városok terjeszkedését váltja ki,. Ennek révén pedig fokozott energiafogyasztást és erőforrás-felhasználást, forgalmat és földhasználatot okoz.

Az idegenforgalom rohamosan növekvő ágazat. Az úti célok elérésének, az onnan való visszatérésnek az eszköze leggyakrabban a személygépkocsi vagy a repülőgép. Az idegenforgalmi célpontokon a víz- és energiafogyasztás, a földhasználat, a hulladék- és szennyvíztermelés mind jelentős környezeti hatással jár.

A környezetvédelem az a társadalmi tevékenység, amely az emberi társadalom által saját ökológiai létfeltételeiben, saját maga által okozott károsodások megelőzésére, a károk mérséklésére vagy elhárítására irányul. Maga a fogalom egyként jelenti azt a gondolatkört, mely szerint az emberiség felelősséget visel és persze függ is az őt körülvevő környezettől, és azt a mozgalmat is, mely a különböző természeti és épített környezeti értékek megőrzéséért, annak élhetően és használhatóan tartásáért küzd. Az európai szakpolitikák csak nemrég kezdtek foglalkozni a tarthatatlan fogyasztási szokások által támasztott kihívással. De nem csak nekik van tennivalójuk. Nekünk embereknek is oda kell figyelnünk a mindennapi életünkben. Igenis számít minden egyes ember egyetlen darab „szemete", hiszen egy nap alatt 8 miliárdnyi az a kicsi „ szemét" a Föld életében, amelyen ellehetetlenítjük gyermekeink és unokáink jövőjét. 

Leónárdó és az új lakó
Zengő- bongó

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. augusztus 06. csütörtök

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/