Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Környezettudatosság a mindennapokban

Környezettudatosság a mindennapokban 

Környezettudatosság a mindennapokban

Az emberek által elfogyasztott áruk által okozott negatív környezeti hatások a világon mindenütt érezhetőek. Az erőforrás-kitermelés, az előállítás, a feldolgozás és a szállítás a világ más régióira is kifejti hatását.

Étkezési és ivási szokásaink jelentős terhet rónak a környezetre. Ezeket részben közvetlenül, az üzletekbe való utazással, a tárolással, a főzéssel és a hulladéktermeléssel okozzuk. Ami még ennél is fontosabb, léteznek közvetett, az élelmiszerek termeléséhez, feldolgozásához és szállításához köthető hatások is.

Egyre nagyobb számban vásárolunk olyan elektromos és elektronikai árucikkeket, mint a TV-k, személyi számítógépek, laptopok, mobiltelefonok és konyhai eszközök, sőt, ezeket gyakrabban is cseréljük le. A háztartási villamosenergia-fogyasztás szintén növekvőben van. Otthonaink energia hatékonyabbá válnak, ugyanakkor nagyobb otthonokat építünk kevesebb ember számára. Így a helyiségek fűtésére használt energia mennyisége csak lassan csökken. Minden európai polgár évente átlagosan 445 kg háztartási hulladékot dob el.

A személygépkocsik és a légi járművek forgalma továbbra is növekvőben van, ami az energiafogyasztásnak, valamint az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának a fokozódásával jár együtt. A fokozott személygépkocsi-forgalom a légszennyezés egyik jelentős oka, emellett felelős a városok zajproblémáiért is. Az új, ritkán lakott városi területeken való élet felé mutató jelenlegi tendencia a városok terjeszkedését váltja ki,. Ennek révén pedig fokozott energiafogyasztást és erőforrás-felhasználást, forgalmat és földhasználatot okoz.

Az idegenforgalom rohamosan növekvő ágazat. Az úti célok elérésének, az onnan való visszatérésnek az eszköze leggyakrabban a személygépkocsi vagy a repülőgép. Az idegenforgalmi célpontokon a víz- és energiafogyasztás, a földhasználat, a hulladék- és szennyvíztermelés mind jelentős környezeti hatással jár.

A környezetvédelem az a társadalmi tevékenység, amely az emberi társadalom által saját ökológiai létfeltételeiben, saját maga által okozott károsodások megelőzésére, a károk mérséklésére vagy elhárítására irányul. Maga a fogalom egyként jelenti azt a gondolatkört, mely szerint az emberiség felelősséget visel és persze függ is az őt körülvevő környezettől, és azt a mozgalmat is, mely a különböző természeti és épített környezeti értékek megőrzéséért, annak élhetően és használhatóan tartásáért küzd. Az európai szakpolitikák csak nemrég kezdtek foglalkozni a tarthatatlan fogyasztási szokások által támasztott kihívással. De nem csak nekik van tennivalójuk. Nekünk embereknek is oda kell figyelnünk a mindennapi életünkben. Igenis számít minden egyes ember egyetlen darab „szemete", hiszen egy nap alatt 8 miliárdnyi az a kicsi „ szemét" a Föld életében, amelyen ellehetetlenítjük gyermekeink és unokáink jövőjét. 

A farkas és a számolás…
Öcsi az uszodában

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. január 25. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/