Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Környezetkímélő megoldás: patkányirtó makákók az olajpálma ültetvényeken

Környezetkímélő megoldás: patkányirtó makákók az olajpálma ültetvényeken

 Az olajpálma nagyon termékeny, és csak a trópusokon nő, jelenleg világszerte 18, 7 millió hektár földterületet fed le . Ahogy a nemzetközi kereslet növekszik, növekszik az erdőirtás, az emberi és a vadon élő állatok konfliktusai , az ökológiai hatások és a biológiai sokféleség csökkenése, amely veszélyezteti a szumátrai tigriseket és az orangutánokat , többek között. A rágcsálóirtó szerek, amelyeket ezeken az ültetvényeken használnak, bár a rágcsálók megölésére használt mérgek, nemcsak drágák és nagyrészt nem hatékonyak, hanem a vadvilágot is károsíthatják.

A kutatók a 2016. január és 2018. szeptember közötti eltérésekre és viselkedésre vonatkozó adatok gyűjtésével tanulmányozták a sertésfarkú makákók ökológiáját és viselkedését. Megállapították, hogy a főemlősök a vártnál kevesebb olajpálma gyümölcsöt fogyasztottak. Az egyik csoport több mint 12 tonna olajpálma gyümölcsöt evett egy év alatt, ez a terület összes pálmaolaj-termelésének mindössze 0,5% -ának felel meg, mivel a patkányokból evett többet, ami jó a pálmaolaj-ültetvények számára. A patkányok évente csökkenthetik az össztermelést, ami körülbelül 10 százalékos hozamvesztést eredményez.

"Megdöbbentem, amikor először észrevettem, hogy a makákók patkányokkal táplálkoznak az ültetvényeken" - mondta Nadine Ruppert a tanulmány társszerzője. "Nem számítottam arra, hogy vadásznak ezekre a viszonylag nagy rágcsálókra, vagy arra, hogy akár ennyi húst is esznek. Közismerten csak alkalmanként élnek kis madarakkal vagy gyíkokkal."

A makákók patkányokkal táplálkozva képesek „biológiai kártevőirtó szerként" működni - írják a Current Biology kutatói . Minden csoport képes évente mintegy 3000 egyeddel csökkenteni a patkány populációt, ami hektáronként körülbelül 112 dollárt takarít meg a gazdák számára.

 Az új tanulmány szerzői szerint ez kiemeli „a fenntartható pálmaolaj-termelés javításának globális jelentőségét, ideértve a hatékony, környezetbarát kártevők elleni küzdelmet is." Alternatív termelési módszerek csökkenthetik a pálmaolaj-ültetvények hatását a közeli élőhelyekre, és a szerzők remélik hogy megállapításaik arra ösztönözhetik az ültetvénytulajdonosokat, hogy megvédjék az új és meglévő ültetvényekben és azok környékén található erdei élőhelyeket.

"Az olajpálma üregeinek feltárásával, ahol a patkányok napközben menedéket keresnek, a sertésfarkú makákók egy csoportja évente több mint 3000 patkányt foghat el" - mondta Anna Holzner, a vezető szerző, nyilatkozatában . A makákók táplálkozási viselkedésük miatt nagyrészt hatékonyak, és több mint 75 százalékkal képesek csökkenteni a patkányok számát. A becslések szerint a makákók 10% -ról kevesebb, mint 3% -ra csökkenthetik a termésveszteséget egy alig 400 000 hektár méretű ültetvényen, ami körülbelül 650 000 USD-t jelent. A helyi pálmaolaj-társaságokkal és a nem kormányzati szervezetekkel együttműködve azon ültetvényterv megvalósításán fogunk dolgozni, amely fenntartja az életképes makákópopulációkat és a biológiai sokféleség magasabb szintjét a vadon folyosóin keresztül, miközben hatékonyan és környezetbarát kártevő irtással növeli az ültetvények termelékenységét és fenntarthatóságát."

Ez végső soron mindkét fél számára hasznos helyzetet eredményezhet mind a biodiverzitás, mind az olajpálma-ipar számára.

Forrás:IFLSCIENCE!

Fotó: Anna Holzner
Alfréd és a csillagok
2, 4 millió ember küldte el a " névaláírását" a Ma...
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 25. kedd

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/