Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Könyvajánló: Várak, legendák, népmesék ( hangoskönyv, e- book)

Titi Hajnalka: Várak, legendák, népmesék

 Sokáig úgy tartották, a népmese az élőbeszéd művészete, hiszen a népmesének az elmondó és a hallgató is részese. A kifejezőeszközei: a beszéd és az azt kísérő gesztusok, mimika, illetve a két ember között lévő viszony. Ezért szinte lehetetlen feladatnak gondolták, hogy a népmeséket írásban rögzítsék. Az erre történő kísérletek, csak vázlatokat illetve műköltészeti szövegeket tudtak produkálni.
A szívem mélyén én is úgy éreztem, amikor megírtam ezeket a népmesefeldolgozásokat, vártörténeteket és legendákat, hogy nem elég megalkotni és leírni, az tenné tökéletes élménnyé, ha valaki gyönyörűen elő is adná őket. Ezért is örültem a Helma kiadó nyújtotta lehetőségnek, hiszen Pregh Balázsnál, kiválóbb előadóművészt, nem is kívánhatnék, e kötet tolmácsolásához. Balázs hozzáértése tette, igazán emberközelivé a kötetben foglaltakat.
A könyvben egyformán megtalálhatók népmesék, régi magyar legendák feldolgozásai, valamint ősi várak történetei, többek között a Nagyváradi illetve a Budai vár története is. A népmesék közül Az égig érő fa, Teddneki János, A Nap fája, Egyszemű, Kétszemű és Háromszemű, Király kis Miklós, Szólószőlő, Mosolygóalma és Csengőbarack , és még sorolhatnám. Felidézem gyermekkorom helyszíneinek, általam megalkotott legendáit, s e kedves történeteken keresztül ellátogatunk Bihardiószegre illetve Székelyhídra is. Bízom benne, hogy minden kedves olvasómnak, illetve hallgatómnak, kivételes élményt nyújt, e könyv hangosváltozata.
Köszönöm a megtisztelő figyelmet.
Szeretettel: Titi Hajnalka

Megvásárolható: Helma kiadó

Dió Magazin - 2022 - Augusztus
Leónárdó és az új lakó
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. szeptember 30. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/