Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Farkas Cs. Tekla: Könyvajánló felnőtteknek

Fénykép a Bookline oldaláról (www.bookline.hu)

Andrew Solomon: Alma a fájától – Különleges igényű gyerekek

Egy könyv emberségről, szeretetről, bátorságról, fájdalomról, traumákról és reményről. Egy könyv melynek lapjain olyan személyek történetei elevenednek meg, akik küzdenek a mindennapokkal nem mindennapi körülmények között. A szereplők családok, akik látszólag sokban különböznek egymástól, ám mégis több közös van bennük, mint hinnék. Ők azok, akik szembeszállnak a sorssal, a nehézségekkel, a társadalommal és olykor önmagukkal is. Ők azok, akik rettegnek, akik elbuknak, akik felállnak és, akik a velük készített interjúk során képesek voltak feltépni sebeiket, kendőzetlenül előállva gyermekeik különlegességének árnyoldalaival, azért hogy segítsenek másoknak, akik hasonló helyzetben magukra maradtak.

Olvasva ezt a könyvet volt, hogy megdöbbentem az öröm és a boldogság, amit egy várva várt gyermek érkezése okoz, milyen könnyedén foszlik szerte, amikor kiderül ő mégsem teljesen az, akit vártak. Aztán pedig az lepett meg, azok az érintettek, akiket a gyermek mássága félelemmel vagy szégyennel töltött el az első percben, milyen könnyedén és határtalan büszkeséggel tudtak örülni apró előrelépéseknek, miután megismerték a jövevényt. Holott ezek az apró előrelépések sokszor olyan csekélységek voltak, amik átlagos körülmények között talán fel sem tűntek volna.

Tisztelem és csodálom mindazon szülőket (nem csak e könyv szereplőit), akik helytállnak súlyosan fogyatékos, skizofrén, transznemű, erőszakból született vagy épp csodagyermekük mellett. Akik a végletekig képesek kitartani és szeretni. Ugyanakkor tisztelem és csodálom azokat is, akik be merték ismerni, mindannak ellenére, hogy szeretik és becsülik gyermeküket, ha előre tudták volna, nem vállalták volna a terhességet. Sőt mindazokat, akik előre tudták mégis a csöppség élete mellett vagy akár ellene döntöttek. Mégpedig azért, mert a döntés az övék és a következményeikkel együtt kell élniük. Bárhogy is cselekedtek, meglátásom szerint, könnyű út nincsen.

A könyvben érintett csoportok:

 • siketek
 • kisemberek
 • down-szindrómások
 • autisták
 • skizofrének
 • testi fogyatékosok
 • csodagyerekek
 • homoszexuálisok
 • erőszakból születettek
 • bűnelkövetők
 • transzneműek

Azoknak ajánlom, akik nem félnek a tabuktól, vagy akik félnek, de szeretnék legyőzni a félelmüket. Azoknak is, akik hasonló helyzetben élnek, hogy lássák nincsenek egyedül. Azoknak, akik az átlagosan szerencsések vagy kevésbé szerencsések küzdelmeit élik, és úgy érzik, szívesen betekintést nyernének ezen életekbe, ha másért nem, hát azért, hogy megtanulják értékelni sajátjukat. 

2, 4 millió ember küldte el a " névaláírását" a Ma...
Yeo Bee Yin miniszterelnök kijelentette , hogy Mal...

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. október 26. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/