Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Kiwa hirsuta: a Csendes óceáni szőrös homár

Kép: image.kurier.at

 Kiwa hirsuta: a Csendes óceáni szőrös homár

 Ezt a rákfélét 2005-ben fedezték fel a Húsvét-szigettől 900 mérföldnyire délre, 2300 méter mélyen. Noha ezekről az állatokról nincs sok információ, úgy tűnik, hogy mélytengeri hidrotermikus szellőzőnyílások körül laknak. Mint látható, fogóikat szőke, hajszerű szálak borítják. A Kiwa hirsuta annyira különbözik a többi fajtól, hogy a tudósok új taxonómiai családot hoztak létre.

A részletek a Párizsi Nemzeti Természettudományi Múzeum folyóiratában jelennek meg.

A búvár expedíciót Robert Vrijenhoek szervezte a kaliforniai Monterey Bay Akvárium Kutatóintézetből.

Michel Segonzac, a Tengeri Kutatási Kutatóintézet (Ifremer) szerint a "Yeti Rák", amint azt szinkronizálták, fehér és 15 cm hosszú (5,9 hüvelyk).

Dr. Segonzac elmondta a BBC News weboldalának, hogy a "szőrös" csipesz sok rostos baktériumot tartalmaz.

Egyes tudósok szerint a baktériumok méregtelenítik a mérgező ásványokat a vízből, lehetővé téve K. hirsuta számára, a túlélést ebben a mérgező környezetben. Viselkedésének megfigyelései szerint általános húsevő lehet. Dr. Segonzac elmondta, hogy kollégáival látta, hogy az állat két rákkal harcol egy darab garnélarák felett.

Általános alakja és megjelenése alapján az új lény hasonlít a Dél-Amerikában talált édesvízi "guggolt homárra". Dr. Segonzac szerint a genetikai elemzés azt mutatta, hogy közelebb áll e csoport tengeri tagjaihoz.

K. hirsuta vak; A kutatók szerint a szem helyett csak egy membrán maradt meg - mondta az Ifremer kutatója.

Paul Clark a Természetes Histroy Múzeum állattanának tanszékéből elmondta, hogy a rákok fogóit borító jellegzetes szálak, hasonlóan megtalálhatók a kínai kesztyűrákokon és néhány más rákfajnál. 

"Hogy ezek a szőrszálak baktériumok tenyésztésére szolgálnának- e, fogalmam sincs, de ez lehet az egyetlen magyarázat. De érdekes lenne kideríteni, hogy van-e ott valami más" - mondta Clark úr a BBC News webhelyén. A rákfélét megtaláló csoport azt mondta, hogy bár évente új óceáni fajok légióit fedezik fel, ritka az, hogy találjanak egy új családot.

A családot Kiwaida-nak hívják, Kiwából, a polinéz mitológiában a rákfélék istennőjétől származtatták az elnevezést..

Forrás: BBC.News

Jó a végeredmény
Legek az állatvilágban - a lajhár
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. december 08. szerda

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/