Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Kisautót vezető patkányok

 Kisautót vezető patkányok

 Egyre többet olvasni játékos állatkísérletekről, ez esetben kutatók patkányokat tanítottak meg autót vezetni, az élelem szerzés érdekében. Talán most elcsodálkozol és nem érted, hogy történhetett ez a valószínűtlen forgatókönyv? Nos, valójában meglepően érdekes okból.

A virginiai Richmond Egyetem kutatói a járművezető rágcsálókkal bebizonyították, hogy a dúsított környezet javíthatja a kognitív funkciókat és elősegítheti az összetett feladatok megtanulásának képességét. Azt is bebizonyították, hogy a bonyolult készség elsajátítása csökkentheti a stressz szintjét és segítheti a rágcsálók nyugalmát.

„Az a megállapítás, miszerint az összetett környezetben tartott állatok hatékonyabban megtanulták a vezetési feladatot, megerősítik, hogy az agy egy plasztikus szerv, amelyet valamilyen mértékben megtapasztalunk" - mondta Dr. Kelly Lambert, a tanulmány szerzője és a Viselkedési Idegtudomány professzora a Richmond Egyetemen.

"Azt mondom a hallgatóimnak, hogy elszámoltathatók azért, amit életük minden napján elvégeznek az agyukkal - a kihívásokkal teli és gazdagító életmód  bonyolultabb ideghálózatokhoz vezet."

Amint azt Behavioral Brain Research folyóiratban közölték , a patkányoknak rágcsáló által működtethető járművet (ROV) adtak át, amely egy elektromos meghajtású kerekeken lévő műanyag edényből áll, és amelyek előre tudnak mozdulni vagy oldalirányban eljuthatnak egy rézrúd megérintésével. Érthető, hogy ez egy rágcsáló számára meglehetősen bonyolult feladat a tanuláshoz, mindenféle kognitív, motoros és teljes térbeli készséget igényel, amelyeket általában nem alkalmaznak együtt. Ennek ellenére néhány gyakorlat után sikerült sikeresen navigálni a keskeny arénában, egy ízléses jutalom, a szuper cukros Froot Loop gabona felé!

 A 11 vizsgált patkány közül hatot szokásos laboratóriumi ketrecekben helyeztek el, míg a maradék öt egy „gazdagított környezet" luxusát kapta, amely különféle játékokat tartalmaz és szorosan hasonlít a természetes élőhelyükhöz.

A hipotézis ( részben igazolt tudományos felvetés) szerint a gazdagított környezetben élő állatok jobban teljesítettek a vezetési vizsgán,valamint  szintén erőteljes érdeklődést mutattak az autó iránt, még akkor is, ha az étkezés jutalmát eltávolították.

Másrészt a kutatókat meglepte a szokványos laboratóriumi környezetben élő patkányok érdeklődésének hiánya és a vezetési feladatban mutatott alulteljesítés szintje.

A patkányok két hormon szintjét vizsgálták: kortikoszteront, amely a stressz jele, és dehidroepiandrosteront, amelyek segítenek a stressz kezelésében. Az összes patkány székletének növekvő dehidroepiandroszteron szintje és csökkenő kortikoszteronszintje figyelhető meg vezetési edzésük folyamán. Ez arra enged következtetni, hogy a vizsgálatban szereplő összes állat, függetlenül a tartási csoporttól, kevésbé lesz stresszes, miután elsajátította a komplex képességeket.

Nyilvánvaló, hogy ezt a tanulmányt csak rágcsálókkal végezték el, ezért óvatosnak kell lennünk, hogy ne vonjuk le általános következtetéseket. A tanulmánynak azonban érdekes következményei lehetnek az állatok környezetére és mentális állapotukra vonatkozóan.

"Emlékeztet bennünket, hogy a preklinikai állatokkal végzett munka során kihívásokkal teli feladatokkal többet megtudhatunk az emberi kihívást jelentő viselkedésről és a kognitív rendszerekről" - tette hozzá Lambert. „ Láthatjuk, hogy a patkányok egészségesebb stresszhormon-profilokkal rendelkeznek a vezetési képzés során. "

Forrás: IFLSCIENCE!

Fotó: Kelly Lambert, Richmond University
A lélek útján: A boldogság titka ( tanmese)
A kis gyufaárus lány

Kapcsolódó tartalom

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2020. július 16. csütörtök

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/