Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Pán Péter valójában egoista volt? Az eredeti kéziratból ez is kiderül.

JM Barrie 1911-es regényének nem publikált eredeti kézirata, amelyet először a saját kézírásával reprodukált. Fénykép: aerhion / Illusztrációk: Gwynedd Hudson, az SP Books jóvoltából.

 Pán Péter valójában egoista volt? Az eredeti kéziratból ez is kiderül.

 Kinyomtatták Pán Péter eredeti kéziratát. Ő az a fiú, aki soha nem nő fel, egy kedves gazember, aki gyermekek generációit meggyőzte arról, hogy „az álmok valóra válhatnak, ha eléggé akarják". De most Pán Péter sötétebb oldalát tárták fel  JM Barrie eredeti kéziratának, "Peter Pan és Wendy " múlt héten kiadott publikációjában .

A rajongók  elolvashatják a történet korábban még nem publikált változatát, méghozzá Barrie saját kézírásával, és megnézhetik a kéziratának módosításait, ahogyan a mesén dolgozott. Az új kiadás bemutatja, hogy Barrie hogyan alakította Peter Pan karakterét 1911-ben, a közönségnek való megfelelésre, miután másodszor is elgondolkodott arról, mennyire negatívan kell Pétert ábrázolni. 

Jessica Nelson, aki szerkesztette az új kiadást, azt mondta, hogy Péternek a kéziratban történő jellemzése Mary Shelley Frankenstein eredeti verziójára emlékeztette : „A kéziratban a gonosz szereplő alak sötétebb, kevesebb emberi tulajdonsággal." Peter szintén inkább „egoista" Barrie kéziratában, szemben a véglegesen megjelent verzióval, azt mondta: „Azt mondanám, hogy ő inkább rosszindulatú".

- Barrie nem félt sötétebb dolgok irányába menni. Azt is meg akarta mutatni, hogy a gyerekek hevesek lehetnek "- mondta Nelson.

„Úgy gondolom, hogy személyes története miatt James Barrie általában azt akarta, hogy a nők, Wendy és Darling asszony különös helyet kapjanak az írásában. A nők nagyon fontosak voltak számára -hiszen  Sylvia Davies-tal való találkozása miatt írta a történetet, és anyjának köszönhetően fedezte fel az irodalmat "- mondta Nelson.

A 282 oldalas kéziratnak csak 1000 példányát nyomtatta ki az SP Books kiadó. Mindegyik 140 fontba kerül, és tartalmaz 21 teljes oldal színes illusztrációt, amelyeket Gwynedd Hudson készített a regény ritka 1930-as kiadásából. Az értékesítésből származó bevétel egy része a Great Ormond Street Kórházba kerül, amely továbbra is a szerzői jogok tulajdonosa, ahogyan Barrie rendelkezett a halála előtt.

Forrás: The Guardian

17 házikedvenc közös családi fotón, nem lehetetlen...
A spártai nevelés
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Lépj be
Vendég
2020. április 03. péntek

Captcha kép