Kép: IFLScience!

 Kínában óriás orrszavúk éltek

 A modern orrszarvúk még nagyobb lények leszármazottai, akik becslések szerint legalább 21 tonnásak voltak, ez négy ma élő elefánt tömegével vetekszik. A fejük valószínűleg olyan magasan volt, mint a zsiráfoké, akár a hétméteres magasságot is elérték. Az egyik ilyen leviatán felfedezése a Tibeti-fennsík peremén segített hiányosságokat kitölteni a családfájukban.

 A legtöbb embernek, akinek lehetősége lenne a Paraceratherium nemzetség (a legnagyobb orrszarvú nemzetség) valamely tagjával találkozni, nem ismerné el orrszarvúnak őket, mivel hiányzik róluk a szarv, amelyet általában az orrszarvú jellegzetességének tekintenek. Az ilyen apróságok kevéssé fontosak a paleontológusok számára, akik észreveszik a valódi identitást a bőr alatt..

Új , ugyanannak a fajnak egy másik tagjától származó Paraceratherium koponyát, állcsontot és csigolyákat találtak a Linxia-medencében, Tibet északkeleti peremén. A leletek 26,5 millió évvel ezelőttről származnak, és P. linxiaense nevet kapták . Dr. Tao Deng, valamint a Kínai Tudományos Akadémia munkatársai és társszerzői új felfedezésük legközelebbi rokonát a P. lepidumnak nevezik , amely valamivel kisebb faj. 

Forrás: IFLScience!