Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Kínában óriás orrszavúk éltek

Kép: IFLScience!

 Kínában óriás orrszavúk éltek

 A modern orrszarvúk még nagyobb lények leszármazottai, akik becslések szerint legalább 21 tonnásak voltak, ez négy ma élő elefánt tömegével vetekszik. A fejük valószínűleg olyan magasan volt, mint a zsiráfoké, akár a hétméteres magasságot is elérték. Az egyik ilyen leviatán felfedezése a Tibeti-fennsík peremén segített hiányosságokat kitölteni a családfájukban.

 A legtöbb embernek, akinek lehetősége lenne a Paraceratherium nemzetség (a legnagyobb orrszarvú nemzetség) valamely tagjával találkozni, nem ismerné el orrszarvúnak őket, mivel hiányzik róluk a szarv, amelyet általában az orrszarvú jellegzetességének tekintenek. Az ilyen apróságok kevéssé fontosak a paleontológusok számára, akik észreveszik a valódi identitást a bőr alatt..

Új , ugyanannak a fajnak egy másik tagjától származó Paraceratherium koponyát, állcsontot és csigolyákat találtak a Linxia-medencében, Tibet északkeleti peremén. A leletek 26,5 millió évvel ezelőttről származnak, és P. linxiaense nevet kapták . Dr. Tao Deng, valamint a Kínai Tudományos Akadémia munkatársai és társszerzői új felfedezésük legközelebbi rokonát a P. lepidumnak nevezik , amely valamivel kisebb faj. 

Forrás: IFLScience!

A leánykereső legény
Szent Mihály barlang, Gibraltár
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. november 27. szombat

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/