Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Környezetkímélő megoldáson dolgoznak kutatók: Kína készen áll a legújabb nukleáris fúziós reaktor bekapcsolására

Kép: IFLSCience

 Környezetkímélő megoldáson dolgoznak kutatók: Kína készen áll a legújabb nukleáris fúziós reaktor bekapcsolására

 Az elmúlt évtizedben számos áttörés történt a „mesterséges napok" létrehozásában, nukleáris reaktorokban, amelyek energia előállításához hasznosítják a fényelemek fúzióját. A csillagok által másodpercenként elvégzett másolás korlátlan tiszta energiát ígér, így a reaktorok iránti nemzetközi és nemzeti érdeklődés fokozódott.

A fúziós erőmű tüzelőanyaga rendkívül nagy mennyiségben áll rendelkezésre a Földön (~1 millió évre elegendő). Nincs nagy mennyiségű sugárzó hulladék, így összehasonlíthatatlanul környezetkímélőbb, mint a hagyományos, urán alapú atomerőmű. A keletkezett energia könnyen árammá alakítható és tetszőleges helyre elszállítható távvezetékeken. A jelenleg működő nukleáris erőművekhez viszonyítva jelentős előnynek számít, hogy a technológia biztonságosabb: üzemzavar esetén a fúziós folyamat leáll így nem jelent veszélyt, mint az eddigi atomerőművek.

Miközben Kína része a nemzetközi erőfeszítéseknek, elkötelezettek maguk mellett kísérleti reaktorok építésében a határaikon belül, és a legújabb várhatóan hamarosan online lesz. A HL-2M a Szecsuánban, Chengduban található, amelyet a Kínai Nemzeti Nukleáris Társaság Délnyugati Fizikai intézete épít .

Néhány héttel ezelőtt egy konferencián jelentették be a reaktor építésének haladását. A HL-2M egy reaktor típusú, tokamak ( mágneses fúzió) néven ismert. Ezek fánk alakúak, melyben a plazma gyűrűje melegebb, mint a Nap magja, és erős mágneses mezők korlátozzák.

A csapat azt várja el, hogy a HL-2M plazmája elérje a 200 millió Celsius fokot (360 millió Fahrenheit fok), ami megkétszerezi a jelenlegi kínai rekordot, amelyet az EAST munkatársak (Experimental Advanced Superconducting Tokamak) ért el. A HL-2M-mel végzett kísérletek fontosak lesznek az ITER ( Nemzetközi Kísérleti Termonukleáris Reaktor) számára, az Európai Unió által finanszírozott nemzetközi együttműködésben Kína, India, Japán, Dél-Korea, Oroszország és az Egyesült Államok hozzájárulásával.

A magfúziós reaktorok úgy működnek, hogy a hidrogént héliummá alakítják. A központi " fánk2 egy vákuumkamra, amelybe tiszta gázt vezetnek be. Egy erős elektromos áram megszakítja elektronjainak gáz halmazálapotát, és plazmává alakítja azt, amelyet az erős mágneses terek korlátoznak. Az ütközések és a kiegészítő melegítési módszerek hihetetlen hőmérsékleteket és nyomásokat eredményeznek, és ezekben a körülmények között a hidrogénmagokat héliummá egyesítik. Ez hatalmas mennyiségű energiát bocsát ki, amelynek egy részét átjuttatja a kamra falába, ahonnan felhasználható és elektromossá alakul.

A HL-2M egy második fontos lépés a Kínai Fúziós Műszaki Tesztelőreaktor (CFETR) felé, mely még a tervezési szakaszban van. Noha a következő lépést tekintik az ITER-től, ez nem olyan erős, mint a DEMO .

A tervek szerint az ITER körülbelül 500 MW fúziós teljesítmény fenntartására lesz képes legfeljebb 400 másodpercen keresztül (a második legnagyobb eszköz, a JET valaha volt legnagyobb teljesítménye 16 MW, kevesebb mint 1 másodpercen át). Ezalatt körülbelül fél gramm deutérium/trícium keverék fúziója zajlik le a reaktortartály 840 m³ térfogatában. 

Noha az ITER már képes lesz fúziós energia előállítására, ezt még nem fogják áram termelésére használni, hanem a fúziós energiatermelés kivitelezhetőségét demonstrálandó kutatóberendezés lesz. A következő, energiát már ipari szinten is előállító fúziós reaktor a 2000 MW-os DEMO lesz.

Forrás: IFLScience, wikipédia

Ebben a videóban egyszerűen elmagyarázzák a fent említett folyamat előnyeit és nehézségeit. A felirat bekapcsolásakor beállítható az automatikus fordítás magyarra.  

Legek az állatvilágban - a lajhár
A titokzatos homoki macska

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. október 26. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/