Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Környezetkímélő megoldáson dolgoznak kutatók: Kína készen áll a legújabb nukleáris fúziós reaktor bekapcsolására

Kép: IFLSCience

 Környezetkímélő megoldáson dolgoznak kutatók: Kína készen áll a legújabb nukleáris fúziós reaktor bekapcsolására

 Az elmúlt évtizedben számos áttörés történt a „mesterséges napok" létrehozásában, nukleáris reaktorokban, amelyek energia előállításához hasznosítják a fényelemek fúzióját. A csillagok által másodpercenként elvégzett másolás korlátlan tiszta energiát ígér, így a reaktorok iránti nemzetközi és nemzeti érdeklődés fokozódott.

A fúziós erőmű tüzelőanyaga rendkívül nagy mennyiségben áll rendelkezésre a Földön (~1 millió évre elegendő). Nincs nagy mennyiségű sugárzó hulladék, így összehasonlíthatatlanul környezetkímélőbb, mint a hagyományos, urán alapú atomerőmű. A keletkezett energia könnyen árammá alakítható és tetszőleges helyre elszállítható távvezetékeken. A jelenleg működő nukleáris erőművekhez viszonyítva jelentős előnynek számít, hogy a technológia biztonságosabb: üzemzavar esetén a fúziós folyamat leáll így nem jelent veszélyt, mint az eddigi atomerőművek.

Miközben Kína része a nemzetközi erőfeszítéseknek, elkötelezettek maguk mellett kísérleti reaktorok építésében a határaikon belül, és a legújabb várhatóan hamarosan online lesz. A HL-2M a Szecsuánban, Chengduban található, amelyet a Kínai Nemzeti Nukleáris Társaság Délnyugati Fizikai intézete épít .

Néhány héttel ezelőtt egy konferencián jelentették be a reaktor építésének haladását. A HL-2M egy reaktor típusú, tokamak ( mágneses fúzió) néven ismert. Ezek fánk alakúak, melyben a plazma gyűrűje melegebb, mint a Nap magja, és erős mágneses mezők korlátozzák.

A csapat azt várja el, hogy a HL-2M plazmája elérje a 200 millió Celsius fokot (360 millió Fahrenheit fok), ami megkétszerezi a jelenlegi kínai rekordot, amelyet az EAST munkatársak (Experimental Advanced Superconducting Tokamak) ért el. A HL-2M-mel végzett kísérletek fontosak lesznek az ITER ( Nemzetközi Kísérleti Termonukleáris Reaktor) számára, az Európai Unió által finanszírozott nemzetközi együttműködésben Kína, India, Japán, Dél-Korea, Oroszország és az Egyesült Államok hozzájárulásával.

A magfúziós reaktorok úgy működnek, hogy a hidrogént héliummá alakítják. A központi " fánk2 egy vákuumkamra, amelybe tiszta gázt vezetnek be. Egy erős elektromos áram megszakítja elektronjainak gáz halmazálapotát, és plazmává alakítja azt, amelyet az erős mágneses terek korlátoznak. Az ütközések és a kiegészítő melegítési módszerek hihetetlen hőmérsékleteket és nyomásokat eredményeznek, és ezekben a körülmények között a hidrogénmagokat héliummá egyesítik. Ez hatalmas mennyiségű energiát bocsát ki, amelynek egy részét átjuttatja a kamra falába, ahonnan felhasználható és elektromossá alakul.

A HL-2M egy második fontos lépés a Kínai Fúziós Műszaki Tesztelőreaktor (CFETR) felé, mely még a tervezési szakaszban van. Noha a következő lépést tekintik az ITER-től, ez nem olyan erős, mint a DEMO .

A tervek szerint az ITER körülbelül 500 MW fúziós teljesítmény fenntartására lesz képes legfeljebb 400 másodpercen keresztül (a második legnagyobb eszköz, a JET valaha volt legnagyobb teljesítménye 16 MW, kevesebb mint 1 másodpercen át). Ezalatt körülbelül fél gramm deutérium/trícium keverék fúziója zajlik le a reaktortartály 840 m³ térfogatában. 

Noha az ITER már képes lesz fúziós energia előállítására, ezt még nem fogják áram termelésére használni, hanem a fúziós energiatermelés kivitelezhetőségét demonstrálandó kutatóberendezés lesz. A következő, energiát már ipari szinten is előállító fúziós reaktor a 2000 MW-os DEMO lesz.

Forrás: IFLScience, wikipédia

Ebben a videóban egyszerűen elmagyarázzák a fent említett folyamat előnyeit és nehézségeit. A felirat bekapcsolásakor beállítható az automatikus fordítás magyarra.  

Legek az állatvilágban - a gepárd
A Róka család és a tavasz -Mese 10-es számkör ism...
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. szeptember 30. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/