Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Milyen állatok éltek a dinosszauruszok előtt a Földön?

A dinoszauruszok megjelenése előtt, banán nagyságú agyarakkal rendelkező és a csontok összezúzására képes anteoszauruszok éltek a Földön (az egyik a Moschognathus üldözését szemlélteti ). Kép: ALEX BERNARDINI

 Milyen állatok éltek a dinosszauruszok előtt a Földön?

 Mintegy 260 millió évvel ezelőtt a dinoszauruszok még nem fejlődtek ki. Más hüllők uralkodtak a föld legnagyobb ragadozóiként. Ezek az anteoszauruszok voltak. A paleontológusok feltételezik, hogy az Anteosaurus inkább krokodilszerűen vadászott, lesből, szárazföldi állatokat húzva a vízbe. Egy új elemzés szerint azonban kiderül, hogy viszonylag gyorsak lehettek. Ezek az állatok, a Perm időszak legnagyobb ragadozói voltak. A felnőtt állatok koponyájának hossza elérte a 80 centimétert.

"Ez ellentmond annak, amit korábban tudtunk az anteoszauruszokról" - mondja Ashley Kruger, paleontológus, aki a stockholmi Svéd Természettudományi Múzeumban dolgozik. Ezek a vadállatok körülbelül akkorák voltak, mint a mai vízilovak vagy orrszarvúk.Méretüknek alapján a kutatók lassúnak rögzítették őket. Feltételezték, hogy az állatok a zsákmányt lesből vadászták le. Most azonban úgy tűnik, hogy egy Anteosaurus magnificus koponyája más történetet mesél el.

Kruger egy európai és afrikai csapat tagja volt. A vizsgálatot a koponyából származó szegmensek CT-vizsgálatával kezdték . A kövületek egy fiatalkorú állattól származtak, amelyet Dél-Afrikában ástak ki. A csapat digitálisan rekonstruálta hosszú fejét. Úgy tűnt, hogy képes volt a fejét felemelni és a belső fülében lévő csontos csövek segítették az egyensúlyban. Alakjuk arra is utal, hogy ezeknek a hüllőknek meglehetősen nagy agyi régiója volt. Összehangolt mozgása lehetett a zsákmány kémkedése közben. A kutatók megosztották ezeket a következtetéseket február 18-án az Acta Palaeontologica Polonica-ban .

A csapat összehasonlította ennek az A. magnificusnak a koponyáját egy fejfacsart rokon koponyájával is . Moschognathus whaitsi- nak hívják . Ennek a növényevőnek a koponyája lefelé lejt. Ezzel szemben úgy tűnik, hogy az anteoszaurusz magasabb szinten képes volt tartani a fejét. Ez lehetővé tette számára a környezet könnyebb átvizsgálását. Mindezek a megállapítások arra utalnak, hogy az anteoszaurusz ügyes vadász volt, mondja Kruger. Gyorsan mozoghatott, miközben üldözte a zsákmányt.

A kutatók szerint teljes bizonyossággal jelenleg nehéz megmondani, hogy ez a hüllő lesből támadott- e vagy sem? Az állatok abban az időben egészen más jellemzőkkel rendelkeztek, mint a maiak, pontatlan lenne a maiak felépítése alapján következtetni.

Kalóz mese
Női rejtély a szerzetes hegyen? Avagy az Athos- he...
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. június 14. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/