Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Milyen állatok éltek a dinosszauruszok előtt a Földön?

A dinoszauruszok megjelenése előtt, banán nagyságú agyarakkal rendelkező és a csontok összezúzására képes anteoszauruszok éltek a Földön (az egyik a Moschognathus üldözését szemlélteti ). Kép: ALEX BERNARDINI

 Milyen állatok éltek a dinosszauruszok előtt a Földön?

 Mintegy 260 millió évvel ezelőtt a dinoszauruszok még nem fejlődtek ki. Más hüllők uralkodtak a föld legnagyobb ragadozóiként. Ezek az anteoszauruszok voltak. A paleontológusok feltételezik, hogy az Anteosaurus inkább krokodilszerűen vadászott, lesből, szárazföldi állatokat húzva a vízbe. Egy új elemzés szerint azonban kiderül, hogy viszonylag gyorsak lehettek. Ezek az állatok, a Perm időszak legnagyobb ragadozói voltak. A felnőtt állatok koponyájának hossza elérte a 80 centimétert.

"Ez ellentmond annak, amit korábban tudtunk az anteoszauruszokról" - mondja Ashley Kruger, paleontológus, aki a stockholmi Svéd Természettudományi Múzeumban dolgozik. Ezek a vadállatok körülbelül akkorák voltak, mint a mai vízilovak vagy orrszarvúk.Méretüknek alapján a kutatók lassúnak rögzítették őket. Feltételezték, hogy az állatok a zsákmányt lesből vadászták le. Most azonban úgy tűnik, hogy egy Anteosaurus magnificus koponyája más történetet mesél el.

Kruger egy európai és afrikai csapat tagja volt. A vizsgálatot a koponyából származó szegmensek CT-vizsgálatával kezdték . A kövületek egy fiatalkorú állattól származtak, amelyet Dél-Afrikában ástak ki. A csapat digitálisan rekonstruálta hosszú fejét. Úgy tűnt, hogy képes volt a fejét felemelni és a belső fülében lévő csontos csövek segítették az egyensúlyban. Alakjuk arra is utal, hogy ezeknek a hüllőknek meglehetősen nagy agyi régiója volt. Összehangolt mozgása lehetett a zsákmány kémkedése közben. A kutatók megosztották ezeket a következtetéseket február 18-án az Acta Palaeontologica Polonica-ban .

A csapat összehasonlította ennek az A. magnificusnak a koponyáját egy fejfacsart rokon koponyájával is . Moschognathus whaitsi- nak hívják . Ennek a növényevőnek a koponyája lefelé lejt. Ezzel szemben úgy tűnik, hogy az anteoszaurusz magasabb szinten képes volt tartani a fejét. Ez lehetővé tette számára a környezet könnyebb átvizsgálását. Mindezek a megállapítások arra utalnak, hogy az anteoszaurusz ügyes vadász volt, mondja Kruger. Gyorsan mozoghatott, miközben üldözte a zsákmányt.

A kutatók szerint teljes bizonyossággal jelenleg nehéz megmondani, hogy ez a hüllő lesből támadott- e vagy sem? Az állatok abban az időben egészen más jellemzőkkel rendelkeztek, mint a maiak, pontatlan lenne a maiak felépítése alapján következtetni.

Tavasz tündér bontsd ki szirmát...
2019-es újítások: Egy drón, amely belefér egy kato...
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. november 28. vasárnap

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/