Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Gigantopithecus: Kihalt óriás majom, a titokzatos Jeti őse?

 Gigantopithecus blacki : Kihalt óriás majom, a titokzatos Jeti őse?

 A Gigantopithecus blacki egykor Ázsiában élt emberfélék neme; egyfajta óriás orangután a késő miocén és a középső pleisztocén korszaka idején. Szinte kizárólag fog- és állkapocsleleteiből ismert nem. A fogak és állkapcsok méretéből következtetik, hogy magasabb és vállasabb is volt az Afrikában élő gorilláknál. Egyes becslések szerint a hímek 3 méter magasak és 540–600 kilogramm tömegűek, míg más becslések szerint csak 1,8–2 méter magasak és 180–300 kilogramm tömegűek lehettek. Kína területén élt, és csak mintegy százezer éve halt ki, ami azt jelenti, hogy kortársa volt a Homo erectusnak és az archaikus Homo sapiensnek is. Egyes elképzelések szerint a Gigantopithecus blacki túlélő képviselője, illetve utódja a himalájai jeti (amennyiben létezik).

Valószínűleg talpán és kézbütykein járt, ahogy a ma élő csimpánzok és gorillák, tehát életmódja jelentősen különbözhetett az orangutánokétól.

A Gigantopithecustól ezer körüli a fogleletek száma, ezek nagyon különböző méretűek. Korábban úgy gondolták, hogy a nemet erős ivari dimorfizmus jellemezte. Mára a kormeghatározások pontosításával úgy módosult az elképzelés, hogy a folytonos méretnövekedés jellemezte a csoport evolúcióját. Minél későbbi egy foglelet, annál nagyobb a fog.

További leletek arra a következtetésre juttatták a régészeket, hogy a Gigantopithecus körülbelül 300 000 évvel ezelőtt körbejárta a Földet. A G. blacki fosszilis rekord ma már több ezer fogat és négy részleges mandibulát tartalmaz a szubtrópusi Délkelet-Ázsiából. A csapat kipróbált egy moláris anyagot, amelyet a kínai Chuifeng-barlangban találtak, ahol 24 nagy emlősfajt fedeztek fel, köztük az óriáspanda őseit.

A Nature folyóiratban megjelent munkacsoport új technikát használt a fogászati ​​zománcfehérjék újjáépítésére, ennek a nagy erdőben lakó majomnak a fosszilis maradványaiból. "Körülbelül kétmillió éves fogászati ​​zománcból kinyert fehérjék szekvenálásával megmutattuk, hogy lehetséges-e magabiztosan rekonstruálni az állatfajok evolúciós kapcsolatát, amelyek időben túl messzire voltak kihalva ahhoz, hogy DNS-ük a mai napig fennmaradjon. Ebben a tanulmányban még azt a következtetést is levonják, hogy az orangután és a Gigantopithecus vonalai kb. 12 millió évvel ezelőtt szétváltak "- mondta Cappellini.

A csapat szerint módszerük ígéretet tesz más ősi maradványok számára, hogy "feltárják az emberi evolúció hatalmas antikvitását".

Forrás: wikipédia, iflscience.com

Mandibula, Kép: IFLScience!
Kalóz mese
Farkas Cs. Tekla: Könyvajánló felnőtteknek
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. november 28. vasárnap

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/