Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Ki tervezhette a Taj Mahal- t, amely „Egy könnycsepp az örökkévalóság arcán”?

Rajz: Titi Róbert István

 Ki tervezhette a Taj Mahal- t, amely „Egy könnycsepp az örökkévalóság arcán"? 

 A Taj Mahal a világ egyik legismertebb műemléke, Rabindranáth Tagore indiai költő szavaival jellemezve " Egy könnycsepp az örökkévalóság arcán." Az UNESCO világörökség része, a világ új hét csodájának egyike. Csodálói gyakran meglepődnek, amikor megtudják, hogy valójában senki sem tudja, egészen pontosan ki tervezte.

A Taj Mahal indiai, perzsa és iszlám hatásainak kombinációja teszi a mai létező legkülönlegesebb és legkiemelkedőbb mogul építészet példájává. A mogulok állítólag Dzsingisz kán és Tamerlán leszármazottjai, és rendkívül sokszínű, vallásosan toleráns társadalmat hoztak létre, amelyet nagyrészt India utolsó aranykorának tartottak. A Tadzs Mahal kulcsfontosságú fordulópontot képvisel magában a birodalom identitásában. Noha a mogulok büszkék voltak perzsa és timurid gyökereikre, a Tádzs Mahal felépítése azt mutatja, hogy mégis elsőnek indiainak érezték magukat, miközben tiszteletben tartották muzulmán örökségüket. Az épület egyik legfontosabb témája a hierarchia, amely a 17. században kritikus szerepet játszott a mogul vallásban és filozófiában.

A Taj Mahal története

Shah Jahan a mogul hatalom csúcsán uralkodott, és megbízta az építészeket, hogy a Tádzs Mahalt, mauzóleumként építsék meg kedvenc feleségének Mumtaz Mahalnak, aki tragikus módon elhunyt a 14. gyermeke születése után. Shah Jahan személyesen felügyelte a palota tervezését és építését, nagy figyelmet fordítva arra, hogy részt vegyen az épület építésének szinte minden területén. Míg a történészek tudják, hogy Shah Jahan nagyon érdekelt volt az építészetben, mégis úgy gondolják , hogy nem lett volna képes saját maga megtervezni egy ilyen épületet - szinte minden bizonnyal világszínvonalú szakemberek csapata tervezte, és ez lehet az egyik oka annak, hogy nevük elveszik a történelemben, míg Shah Jahan személye a legszorosabban kapcsolódik a mauzóleumhoz.

Mégis ki tervezhette?

A hivatalos mogul történelem 37 tervezőről és építészről számol be, akik hozzájárulhattak a Shah Jahan Taj Mahal építéséhez. Említik Dzsahángír nevét mint vezető építészét, ám hivatalosan a mogul udvar építési felügyelője Makramat Khán, a nyilvános munkálatok minisztere volt. Uszltad Ahmad Lahori és Uszlád Hámid nevét szintén kapcsolatba hozták az építkezéssel, akik feltehetően perzsa származású mesteremberek voltak, és később a delhi Vörös Erőd építését is felügyelték. A modern történészek inkább egyetértenek abban, hogy a Taj Mahal együttműködéssel épült. Közreműködött például a híres török ​​kupolaépítő Ismaili Afandi, valamint a Shirazból származó Amanat Khan, a kalligráf mester, aki a kenotáfium ( üres síremlék) kalligráfiáin kívül, az épület fehérmárvány borításán található összes felirat elkészítésére is kapta a megbízást. Annak is nagy a valószínűsége, hogy ő maga választhatta ki a feliratok szövegét is, amelyek versek, illetve idézetek a Koránból.

Egy ilyen csapatnál valószínű, hogy Shah Jahan valamilyen művészeti vezetőként viselkedett, összegyűjtve különféle világhírű szakértőket és külön feladatokat adva számukra a saját projektjeik szerint. Több mint 20 000 munkás Indiából, Európából, Perzsiából és az Oszmán Birodalomból járult hozzá a Tádzs Mahal építéséhez, 1000 elefánt mellett, akik nehéz emelő feladatokat láttak el. Akár egy ember tervezte, akár nem, a végeredmény minden bizonnyal csodálatos és egyedülálló.

Winnie a tündéri spániel , aki meghódította a vilá...
Neves napok
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2021. november 26. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/