Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Ki tervezhette a Taj Mahal- t, amely „Egy könnycsepp az örökkévalóság arcán”?

Rajz: Titi Róbert István

 Ki tervezhette a Taj Mahal- t, amely „Egy könnycsepp az örökkévalóság arcán"? 

 A Taj Mahal a világ egyik legismertebb műemléke, Rabindranáth Tagore indiai költő szavaival jellemezve " Egy könnycsepp az örökkévalóság arcán." Az UNESCO világörökség része, a világ új hét csodájának egyike. Csodálói gyakran meglepődnek, amikor megtudják, hogy valójában senki sem tudja, egészen pontosan ki tervezte.

A Taj Mahal indiai, perzsa és iszlám hatásainak kombinációja teszi a mai létező legkülönlegesebb és legkiemelkedőbb mogul építészet példájává. A mogulok állítólag Dzsingisz kán és Tamerlán leszármazottjai, és rendkívül sokszínű, vallásosan toleráns társadalmat hoztak létre, amelyet nagyrészt India utolsó aranykorának tartottak. A Tadzs Mahal kulcsfontosságú fordulópontot képvisel magában a birodalom identitásában. Noha a mogulok büszkék voltak perzsa és timurid gyökereikre, a Tádzs Mahal felépítése azt mutatja, hogy mégis elsőnek indiainak érezték magukat, miközben tiszteletben tartották muzulmán örökségüket. Az épület egyik legfontosabb témája a hierarchia, amely a 17. században kritikus szerepet játszott a mogul vallásban és filozófiában.

A Taj Mahal története

Shah Jahan a mogul hatalom csúcsán uralkodott, és megbízta az építészeket, hogy a Tádzs Mahalt, mauzóleumként építsék meg kedvenc feleségének Mumtaz Mahalnak, aki tragikus módon elhunyt a 14. gyermeke születése után. Shah Jahan személyesen felügyelte a palota tervezését és építését, nagy figyelmet fordítva arra, hogy részt vegyen az épület építésének szinte minden területén. Míg a történészek tudják, hogy Shah Jahan nagyon érdekelt volt az építészetben, mégis úgy gondolják , hogy nem lett volna képes saját maga megtervezni egy ilyen épületet - szinte minden bizonnyal világszínvonalú szakemberek csapata tervezte, és ez lehet az egyik oka annak, hogy nevük elveszik a történelemben, míg Shah Jahan személye a legszorosabban kapcsolódik a mauzóleumhoz.

Mégis ki tervezhette?

A hivatalos mogul történelem 37 tervezőről és építészről számol be, akik hozzájárulhattak a Shah Jahan Taj Mahal építéséhez. Említik Dzsahángír nevét mint vezető építészét, ám hivatalosan a mogul udvar építési felügyelője Makramat Khán, a nyilvános munkálatok minisztere volt. Uszltad Ahmad Lahori és Uszlád Hámid nevét szintén kapcsolatba hozták az építkezéssel, akik feltehetően perzsa származású mesteremberek voltak, és később a delhi Vörös Erőd építését is felügyelték. A modern történészek inkább egyetértenek abban, hogy a Taj Mahal együttműködéssel épült. Közreműködött például a híres török ​​kupolaépítő Ismaili Afandi, valamint a Shirazból származó Amanat Khan, a kalligráf mester, aki a kenotáfium ( üres síremlék) kalligráfiáin kívül, az épület fehérmárvány borításán található összes felirat elkészítésére is kapta a megbízást. Annak is nagy a valószínűsége, hogy ő maga választhatta ki a feliratok szövegét is, amelyek versek, illetve idézetek a Koránból.

Egy ilyen csapatnál valószínű, hogy Shah Jahan valamilyen művészeti vezetőként viselkedett, összegyűjtve különféle világhírű szakértőket és külön feladatokat adva számukra a saját projektjeik szerint. Több mint 20 000 munkás Indiából, Európából, Perzsiából és az Oszmán Birodalomból járult hozzá a Tádzs Mahal építéséhez, 1000 elefánt mellett, akik nehéz emelő feladatokat láttak el. Akár egy ember tervezte, akár nem, a végeredmény minden bizonnyal csodálatos és egyedülálló.

Nagyboldogasszony napja
Tavaszi üzenet
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. július 01. péntek

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/