Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Kézi bionyomtató jelenthet megoldást a súlyos égési sérülteknek

Kép: IFLScience

 Kézi bionyomtató jelenthet megoldást a súlyos égési sérülteknek

 Tudósok létrehoztak egy kézi eszközt, amely az új bőrsejteket egyenesen a sebre nyomtatja,és  sikeresen ki is próbálta egy kanadai kutatócsoport. A 3D-s nyomtatott bőrréteg felhasználható a súlyos égési sérülésekkel küzdő betegeknél.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint évente körülbelül 180 000 halálesetet okoz égési sérülés. Még a nem halálos égési sérülések is a morbiditás, eltorzulás és rokkantság vezető okai. A teljes vastagságú égési sérülések kezelésére szolgáló jelenlegi módszerek, magukba foglalják  az in vitro ( nem az élő szervezetben létrehozott) bőrpótlókat , valamint a " bőrültetvényeket".

A Biofabrication folyóiratban közzétett cikk vezető szerzője , Axel Günther professzor a torontói egyetemen azonban egy nyilatkozatban magyarázta ezen módszerek hátrányait .

"A bőrültetvények, amikor a sérült szövetet eltávolítják, és helyettesítik a beteg testének egy másik területéről vett bőrrel, a súlyos égési sérülések általános kezelése" - mondta. "Azonban azokban az esetekben, amikor a beteg teljes vastagságú égési sérüléseket szenved, nem mindig marad elegendő egészséges bőr a felhasználáshoz. Míg vannak alternatívák ... ezek egyike sem ideális. A kollagén állványok a seb körülvevő szöveteken és sejteken támaszkodnak a teljes gyógyulásra, míg az in vitro bőrpótlások elkészítése sok hétig tarthat, és nehéz a beteg számára sikeresen alkalmazni, amikor az égési terület nagy."

Kép: IFLScience

 Az eszköz iterációjának ( ciklusának, ismétlési szerkezetének) egyik legfontosabb eredménye az a képessége, hogy ezeket a prekurzorlapokat bármilyen méretű, alakú  és topográfiájú sebekre rakhatja. Ez elengedhetetlen az égési sebek széles választékának kezeléséhez, amelyek nem lehetnek laposak és vízszintesen is orientáltak.

A lap tartalmaz egy bioink alapú fibrint egy olyan oldhatatlan fehérjét, amely részt vesz a véralvadásban, és át van itatva mesenchymalis stromális sejtekkel (MSC). Az MSC-k hozzájárulnak a szervezet immunválaszához és támogatják a helyi sejtek növekedését. A kutatók azt találták, hogy a bioink egyenletesen lerakódhat a 45 fokos dőlésszögű felületekre.

"Ebben a tanulmányban megvizsgáltuk, hogy az eszköz hatékonyan képes-e a sertések teljes vastagságú égési sérüléseinek kezelésére." - mondta Dr. Marc Jeschke, a társszerző, a toronyi Sunnybrook Egészségtudományi Központ Ross Tilley égési központjának orvosi igazgatója.

"Megállapítottuk, hogy az eszköz egységesen, biztonságosan és megbízhatóan lerakja a" bőrlemezeket "a sebekre."

Nemcsak az eljárás volt sikeres, hanem az MSC-vel kezelt sebek gyógyulási folyamata, a gyulladás, hegesedés és összehúzódás szempontjából, jelentősen lecsökkent a kezeletlen és a kollagéntartóval kezelt sebekhez képest.

"További vizsgálatra van szükség, de a jelek ígéretesek és az eszköz lehetséges klinikai alkalmazása jóval meghaladja a teljes vastagságú égési sérüléseket" - fejezte be Günther professzor.

Forrás: IFLScience

Dió Magazin - 2022 - Január
Dió Magazin - 2021 - December
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 20. csütörtök

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/