Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Kém beluga a norvég partoknál?

 Kém beluga a norvég partoknál?

Az Inga kis norvég halászfalu közelében lévő vizeken munkálkodó halászok a múlt héten arról számoltak be, hogy egy furcsa hevedert viselő fehér delfin elkezdte zaklatni a hajóikat. " A hálókat kioldottuk, amikor a belugát láttuk a hajók között úszni" - mondta Joar Hesten halász, az NRK norvég műsorszolgáltatónak . "Nekünk jött, és ahogy közeledett, láttuk, hogy valamilyen hám van rajta."

A bálna furcsa viselkedése, amely aktívan kereste a hajókat, és megpróbálta húzni a hevedereket és köteleket a hajók oldaláról, valamint az a tény, hogy szoros hevedert visel, amely látszólag kamerának vagy fegyvernek szállításának felel meg, a tengeri szakértők gyanúja szerint, arra engedett következtetni, hogy az állatot a szomszédos Oroszország katonai szintű kiképzésben részesítette . A hevederen, amelyet már eltávolítottak a bálnáról, a „Szentpétervár felszerelése" szavak voltak. 

Az 1980-as években a Szovjet Oroszországban egy program katonai kiképzéshez toborzott delfineket , borotvaéles látásukat, lopakodóképességüket és jó memóriájukat tartották szem előtt, így hatékony víz alatti eszközökké tették őket fegyverek felderítésére.

Ez az emlősprogram az 1990-es években zárult le. A TV Zvezda, a védelmi minisztérium tulajdonában álló állomás 2017. évi jelentése azonban rámutatott, hogy az orosz haditengerészet ismét katonai célokra képzett belugákat, fókákat és delfineket a sarki vizekben. Az elmúlt három évben Vlagyimir Putyin elnök három korábbi szovjet katonai támaszpontot nyitott meg a hatalmas sarkvidéki partvidék mentén.

A közelmúltban végzett kutatást és kiképzést az orosz északi Murmanszki Tengerbiológiai Kutatóintézet végezte a haditengerészet nevében, hogy megvizsgálja, lehet-e a delfineket felhasználni a sarkvidéki régiókban a „tengerészeti bázisok bejáratának őrzésére, a mélyvízi búvárok segítésére és szükség esetén megölésére minden idegennek, aki belép a területére ".

Időközben a delfineket felhasználták, hogy szerszámokat szállítsanak a búvárok számára, és észleljék a torpedókat, aknákat és egyéb lőszereket, amelyek akár 120 méter mélységbe süllyedtek. A kormány nyilvános nyilvántartása szerint a védelmi minisztérium öt, három és öt éves delfint vásárolt 2016-ban Moszkva Utrish delfináriumából 18 000 fontért.

Kutatásaik során a Murmanszki tengerbiológiai kutatóintézet arra a következtetésre jutott, hogy a delfinek és a fókák sokkal jobban megfeleltek a kiképzésnek és a sarkvidéki éghajlati viszonyoknak, mint a belugák. A belugák túlságosan érzékenyek a hidegre, és nem voltak ugyanolyan „magas szakmai színvonalú végrehajtók", mivel nem emlékeztek olyan jól a szóbeli parancsokra.

Forrás: The Guardian

Kalóz mese
Skolik Ágnes: A Csodatermő fa
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 24. hétfő

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/