Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Kém beluga a norvég partoknál?

 Kém beluga a norvég partoknál?

Az Inga kis norvég halászfalu közelében lévő vizeken munkálkodó halászok a múlt héten arról számoltak be, hogy egy furcsa hevedert viselő fehér delfin elkezdte zaklatni a hajóikat. " A hálókat kioldottuk, amikor a belugát láttuk a hajók között úszni" - mondta Joar Hesten halász, az NRK norvég műsorszolgáltatónak . "Nekünk jött, és ahogy közeledett, láttuk, hogy valamilyen hám van rajta."

A bálna furcsa viselkedése, amely aktívan kereste a hajókat, és megpróbálta húzni a hevedereket és köteleket a hajók oldaláról, valamint az a tény, hogy szoros hevedert visel, amely látszólag kamerának vagy fegyvernek szállításának felel meg, a tengeri szakértők gyanúja szerint, arra engedett következtetni, hogy az állatot a szomszédos Oroszország katonai szintű kiképzésben részesítette . A hevederen, amelyet már eltávolítottak a bálnáról, a „Szentpétervár felszerelése" szavak voltak. 

Az 1980-as években a Szovjet Oroszországban egy program katonai kiképzéshez toborzott delfineket , borotvaéles látásukat, lopakodóképességüket és jó memóriájukat tartották szem előtt, így hatékony víz alatti eszközökké tették őket fegyverek felderítésére.

Ez az emlősprogram az 1990-es években zárult le. A TV Zvezda, a védelmi minisztérium tulajdonában álló állomás 2017. évi jelentése azonban rámutatott, hogy az orosz haditengerészet ismét katonai célokra képzett belugákat, fókákat és delfineket a sarki vizekben. Az elmúlt három évben Vlagyimir Putyin elnök három korábbi szovjet katonai támaszpontot nyitott meg a hatalmas sarkvidéki partvidék mentén.

A közelmúltban végzett kutatást és kiképzést az orosz északi Murmanszki Tengerbiológiai Kutatóintézet végezte a haditengerészet nevében, hogy megvizsgálja, lehet-e a delfineket felhasználni a sarkvidéki régiókban a „tengerészeti bázisok bejáratának őrzésére, a mélyvízi búvárok segítésére és szükség esetén megölésére minden idegennek, aki belép a területére ".

Időközben a delfineket felhasználták, hogy szerszámokat szállítsanak a búvárok számára, és észleljék a torpedókat, aknákat és egyéb lőszereket, amelyek akár 120 méter mélységbe süllyedtek. A kormány nyilvános nyilvántartása szerint a védelmi minisztérium öt, három és öt éves delfint vásárolt 2016-ban Moszkva Utrish delfináriumából 18 000 fontért.

Kutatásaik során a Murmanszki tengerbiológiai kutatóintézet arra a következtetésre jutott, hogy a delfinek és a fókák sokkal jobban megfeleltek a kiképzésnek és a sarkvidéki éghajlati viszonyoknak, mint a belugák. A belugák túlságosan érzékenyek a hidegre, és nem voltak ugyanolyan „magas szakmai színvonalú végrehajtók", mivel nem emlékeztek olyan jól a szóbeli parancsokra.

Forrás: The Guardian

A Csévi-szirtek barlangjai I.
17 házikedvenc közös családi fotón, nem lehetetlen...

Kapcsolódó bejegyzések

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2020. szeptember 27. vasárnap

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/