Dió Magazin
Irodalmi és ismeretterjesztő portál

Káprázatos illat, halálos méreg: A gyöngyvirág

Káprázatos illat, halálos méreg: A gyöngyvirág

 Káprázatos illat, halálos méreg: A gyöngyvirág

Európában és Ázsia mérsékelt éghajlatú tájain őshonos, elsősorban tölgyesekben fordul elő, de megterem lombos erdőinkben, ligetekben és bárhol, ahol a talaj nyirkos. Még meszes talajon is tenyészik, ha árnyékba telepítik, és a föld nem szárad ki hamar. Kedvelt lágyszárú, évelő virág és gyógynövény, sokfelé kertekben ültetik.

A talajban tarackszerű, vékony, elágazó rizómái futnak. Ebből fejlődik a hajtás, aminek a csúcsi részén hártyás allevelek és 2 hosszú nyelű, élénkzöld lomblevél fejlődik. A levelek lemeze 10–20 cm hosszú, elliptikus, hegyes csúcsú.

Drogja a lomblevele (Convallariae folium), amit a gyógyszeripar dolgoz fel.

Rendkívül mérgező növény: szívglikozidjai (convallatoxin) és szaponinjai rendszertelen és lassú pulzust, hasi fájdalmat és hasmenést okoznak. Közepes mennyiségben fogyasztása halálhoz vezet.

A virágzási ideje május-június között van.

A gyöngyvirág Jugoszlávia szimbolikus növénye volt, és 1967-ben Finnország nemzeti virágává nyilvánították.

Ellenállhatatlan csábítás az érzékszerveknek, halálos méreg a szívnek.

A gyöngyvirágot, melyet többnyire mindenki látott már, a kerülékes tőlevelek jellemzik, és termése jódpiros, de ami leginkább megkülönbözteti őt bármely más növénytől, az az egyedi illat, melyet régmúlt korokban isteni ajándéknak tekintettek és kizárólag arany tégelyekben tartottak. Ha visszafogott, klasszikus ívű virágoskertecskét szeretnénk, mindenképp érdemes gyöngyvirágot is telepítenünk, hiszen földalatti, elágazó rizómáival igen gyorsan terjed, és az édes illat mellett az egyszerű kinézet is elegánssá teszi az összképet.

Mindazonáltal óvatosnak kell lennünk, akár kertünkben, akár az egyre népszerűbb gyógynövénytúrák alkalmával ismerkedünk a gyöngyvirággal, hisz már érintése után is kézmosást javallanak a hozzáértők.

Élet és halál egy növényben

Miután számtalan keresztény legenda kapcsolódik a gyöngyvirághoz, ne is csodálkozzunk rajta, hogy mérgező volta ellenére a népi gyógyászat meglehetősen széleskörűen használja fel ezt a törékeny virágot. Az egyik történet szerint például Szűz Mária könnyei, miket Krisztus megfeszítésénél ejtett, átváltoztak a gyöngyvirág kis fehér harangjaivá, ezzel párhuzamosan az is elterjedt, hogy valójában ezek Éva átváltozott könnyei, miután Ádámmal távozniuk kellett a paradicsomból.

Nem tudni, hogy csupán finom illata, vagy ezek a történetek inspirálták-e a népi gyógyászatot arra, hogy a gyöngyvirágot szépítőszerként használja fel. A néphit szerint, ha a leány az arcát harmatos gyöngyvirággal bekeni, úgy arca üde lesz, szeme egészséges marad, ennek folytán bőrápolóként arckenőcshöz, mosdóvízhez keverték, vagy kipréselt levével a homályos szemeket tisztították.

Gyöktörzsét emellett szívbetegségek*, vizenyő, görcs, epilepszia és asztma is ellen alkalmazták tea vagy tinktúra* formájában, s alkalmazza ma is a homeopátia, persze csak meghatározott módon és mennyiségben. Fejfájásra, szédülésre, melankóliára tüsszentőpor alakban ajánlották, míg széngáz mérgezéskor a levendula és a gyöngyvirág ecetes kivonatával dörzsölték a beteget.

A tinktúráról még azt is tartották, hogy a halántékra és tarkóra dörzsölve erősíti a memóriát, és segít visszaállítani az elveszett beszédkészséget. A gyöngyvirág borral készült főzetét vagy a gyöngyvirágos - mezei kökörcsines - szagos levendulás fürdőt pedig elpetyhüdt testrészek élénkítésére, erősítésére használták - ez utóbbi nézet tudományos alátámasztást is nyert, hiszen ma külsőleg ízületi betegségekre is javallják a növényt.

Gyöngyvirágmérgezést a növény minden része, még a csokrot tartalmazó vázában található víz is okozhat. Főleg gyermekekre és kisebb háziállatokra figyeljünk, ha gyöngyvirág van a közelünkben. Furcsamód bogyóterméseit a madarak lecsipkedve többnyire emésztetlenül ki is ürítik, ahol megtermékenyül és kivirágzik. 


Forrás: gondola.hu

A Leány- és Legény-barlang
Róka móka
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Már regisztráltál? Bejelentkezés itt
Vendég
2022. január 25. kedd

Captcha kép

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://aranydio.com/